BiH
0

Egipat: Zatvorske kazne četvorici muškaraca zbog homoseksualnih činova

FENA
Sud u Egiptu osudio je četvoricu muškaraca na kazne zatvora do osam godina zbog homoseksualnih činova.

Egipatski zakon ne zabranjuje eksplicitno homoseksualne akte, ali su tužioci koristili zakondovastvo koje zabranjuje razvrat kako bi sudili homoseksualcima, prenosi BBC.

Presudu su osudili aktivisti za ljudska prava.

Sud u Kairu osudio je jednog od optuženih na tri godine teškog rada.

Grupa sa sjedištem u SAD-u, Human Rights First, saopćila je u utorak da je "alarmirana i razočarana" presudama egipatskog suda.

"Egipat je država predvodnica u arapskom svijetu; što se desi u Egiptu postavlja trend razvoja širom arapskog svijeta", navodi grupa u saopćenju.

Grupa tvrdi da je od svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija u julu 2013. godine zabilježen rast broja hapšenja ljudi na osnovu njihove seksualne orijentacije.

Posljednji slučaj podsjetnik je na masovno suđenje iz 2001. godine 52 muškarca optužena za homoseksualne akte i druge prekršaje po egipatskom zakonu.

Od te grupe, 23 muškarca su osuđena na kazne do pet godina teškog rada, izazivajući međunarodne osude.

Vodeća egipatska grupa za ljudska prava saopćila je da su teške kazne izrečene muškarcima u ponedjeljak dio trenutne kampanje gušenja ličnih sloboda.

Presude su uslijedile dan nakon što je još jedan sud u egipatskoj prijestonoci potvrdio trogodišnje zatvorske kazne za trojicu uglednih aktivista osuđenih zbog organiziranja neovlaštenog protesta.