Akcija CPCD-a
0

Efikasnost rada kantonalne Vlade na ispitu građana

FENA
Centar za promociju civilnog društva (CPCD) organizirat će 1., 2. i 3. jula u Sarajevu aktivističku akciju pod nazivom "Javno ispitivanje zadovoljstva građana efektima rada kantonalne Vlade".

"Tokom tri dana građani u Kantonu Sarajevu imat će priliku da sami ocijene rad kantonalne vlasti popunjavanjem anketnog upitnika. Na kraju akcije ćemo imati konačnu ocjenu efikasnosti rada kantonalne Vlade na osnovu mišljenja samih građana o tome koliko su zadovoljni kvalitetom usluga i standardom u pojedinim oblastima", navode iz Centra.

Ta ulična akcija realizira se u okviru programa Centra za promociju civIlnog društva "Monitoring i analiza javnih politka u Kantonu Sarajevu" koji finansira Fond otvoreno društvo BiH. Tokom tog programa urađena je i analiza javnih politika koja je pokazala da, ni u jednoj od sedam za građane najbitnijih oblasti, kvalitetne javne politike ili ne postoje ili se postojeće ne realiziraju.

"Kantonalna Vlada rijetko ili nikako realizira ovakve inicijative iako je javno ispitivanje stepena zadovoljsta građana praksa bilo koje vlasti u demokratskim zemljama od lokalnog do državnog nivoa i dokaz da vlast zaista želi biti servis građana", navode iz Centra.

Tokom trodnevne akcije u Sarajevu aktivisti i volonteri Centra za promociju civilnog društva dijelit će informativne letke i iz preostale tri oblasti - raspolaganje doprinosima i namjenskim sredstvima, briga za stare i bolesne i informiranje na lokalnom nivou.

Početak trodnevne ulične akcije planiran je za utorak, 1. jula u 14.00 sati ispred Katedrale u Sarajevu, a na tom mjestu bit će 1., 2. i 3. jula od 14 do 18 sati postavljen informativni štand i vršit će se anketiranje građana.