"Tuzla - grad za primjer"
0

Efendija Lugavić: Sačuvajmo bajramske običaje

Piše: D. Brkić
Muhamed efendija Lugavić (Foto. Darko Zabuš/Fotoservis)
Muhamed efendija Lugavić (Foto. Darko Zabuš/Fotoservis)
Muhamed efendija Lugavić, omiljeni tuzlanski imam, predvodio je Bajram namaz u Čaršijskoj džamiji. Bajrame u Čaršijskoj džamiji on predvodi punih 39 godina - od 1972. godine kada se poslije studija u Bagdadu vratio u Tuzlu.

Školovanje u Medresi počeo je 1958. godine kada je iz rodnih Lugavija kod Banovića preselio u Sarajevo. Pola vijeka kasnije efendija Lugavić kaže kako je za njega Sarajevo bilo i ostalo velegrad. Sjeća se čelične discipline u Medresi i osmogodišnjeg stanovanja u Dobrovoljačkoj ulici.

"Kod mosta na Drveniji je bio naš internat. Tu sam se privikavao na čaršiju, a Sarajevo je bilo divno mjesto mog odrastanja", govori efendija Lugavić.

Poslije školovanja u vlaseničkoj Hajrija džamiji dobio je posao imama. Ubrzo je morao u JNA. Služio je domovini u Pančevu punih 18 mjeseci. Nakon vojske imamio je u Šarenoj džamiji u Tuzli, a potom je otišao na školovanje u Beograd, potom i Bagdad.

"Radio sam jedno vrijeme kao sudski tumač i prevodilac, a onda sam postao glavni imam Čaršijske džamije u Tuzli. Na tom položaju ostao sam i dan danas - punih 39 godina", govori on.

Za efendiju Lugavića nema razlike između Bajrama. Međutim, posljednjih godina mijenjaju se običaji…

"Imali smo jedan divan običaj obilaska komšiluka i organizovanja porodičnih bajramskih ručkova. Mlađe generacije moraju to sačuvati, ali i običaj dijeljenja veselja i prazničnog raspoloženja sa komšijama drugih vjera. Uz baklavu se tkala jedna divna priča i zbog toga smo ih se sjećali. Meni se danas ne dopada način na koji se kroz akademije, kafiće ili koncerte obilježavaju Bajrami. Bajram se pomalo zloupotrebljava", kaže efendija Lugavić.

Uskoro će efendija Lugavić u penziju. Kaže kako će se posvetiti čitanju i uređivanju voćnjaka.

"Ako mi Bog podari zdravlja napisao bih još nešto. Do sada sam napisao dvije knjige: 'Dženaza propisi i običaji' i 'Hutbe tokom rata'."

Za Sarajevo je rekao kako je za njega bio i ostao velegrad, a za Tuzlu da je njegova ljubav…

"Tuzla je moja ljubav, najbolji grad na svijetu. Tu sam ostavio svoju mladost, a družeći se sa Tuzlacima, svih religija i vjera, oformio sam vlastito uvjerenje o nekim stvarima. Tuzla je bila i ostala multietični grad, ma to je normalan grad u kojem se živi i mnogi bi se mogli ugledati na Tuzlu", zaključuje Muhamed efendija Lugavić.