BiH
15

Efendić, Vujev i Ramić obišli gradilište Sarajevske zaobilaznice

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, zajedno sa direktorom Direkcije Cesta Federacije BiH Filipom Vujevom i Hamedom Ramićem, direktorom firme Euro-asfalt, koja zajedno sa ŽGP-om izvodi radove na dovršetku Sarajevske obilaznice, obišli su danas gradilište u Briješću, gdje su u toku radovi na izgradnji silaznih i uzlaznih rampi.

Tom prilikom uvjerili su se u dinamiku radova koji su u punom jeku, a radi se o grandioznom objektu u koji se nekada dnevno ugrade na hiljade kubika betona. Sama dužina mosta na vijaduktu Briješće, koji se trenutno gradi je blizu 700 metara, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Vrijednost projekta, koji podrazumijeva spajanje LOT-a 2A i 2B kružnim tokom u Briješću, koji bi trebao da poveže Sarajevo sa autoputem koji je već izgrađen, iznosi 23 miliona konvertibilnih maraka.

Tokom današnjeg obilaska načelnik Efendić, Vujeva i Ramić obišli su i trasu LOT-a 2C, dijela Sarajevske obilaznice, koji nije bio uključen u dosadašnje planove.

Dogovoreno je da se razmotre mogućnostI završetka i ovog LOT-a,koji bi trebao da spoji Sarajevsku zaobilaznicu sa ulicom Safeta Zajke.

Ukoliko se ne izgradi LOT-a 2C, Sarajevo će dobiti spoj na autoput, s tim da će jedan dio saobraćajnice ostati nedovršen, a to je spoj sa ulicom Safeta Zajke, čijom relizacijom bi Sarajevska zaobilaznica bila u potpunosti završena. Zbog toga će se u narednom periodu sa Vladom Kantona i Federacije BiH pokušati iznaći rješenje i ovog pitanja.

Obzirom da je sastavni dio ovih radova most preko željezničke pruge Sarajevo-Zernica, upriličen je obilazak i ovog lokaliteta, gdje je planirano rušenje sadašnjeg mosta, koji je u jako lošem stanju, kao i izgradnja potpuno novog. Kada je u pitanju trenutno potpisani ugovor za dovršetak Sarajevske zaobilaznice, koji ne uključuje LOT 2C, planirano je da radovi budu završeni u ovoj godini.