BiH
9

Efendić: U 2016. izgradnja sportsko-rekreacionog centra Dobrinja sa bazenom

FENA
Općinsko vijeće Općine Novi Grad Sarajevo jednoglasno je usvojilo budžet Općine Novi Grad za narednu godinu u iznosu od 35.885.000 konvertibilnih maraka, s prijedlogom odluke o njegovom izvršenju.

Budžet Općine je razvojni, a najvećim dijelom bit će usmjeren u realizaciju kapitalnih projekata značajnih za ugodnije življenje stanovnika najmnogoljudnije općine u BiH, za šta je planirano oko 17 miliona konvertibilnih maraka, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

"Ovo je rekordan budžet Općine Novi Grad u zadnjih dvadesetak godina što je za mene, kao načelnika, velika stvar. Radi se o razvojnom budžetu, s obzirom na to da je najveći dio sredstava izdvojen za kapitalne izdatke, kojim je obuhvaćeno mnogo razvojnih projekata na prostoru općine. To se odnosi na izgradnju školskih objekata, saobraćajne i komunalne infrastrukture, te druge sadržaje koji su stanovnicima naše općine potrebni. Značajan dio budžeta bit će usmjeren u socijalne i zdravstvene svrhe, zatim stipendiranje uspješnih učenika i studenata, kao i finansiranje užine za učenike sa težim materijalnim stanjem, troškove prevoza učenika sa posebnim potrebama, te finansijsku pomoć osobama starijim od 65 godina koje nisu osigurane", istakao je načelnik Općine Semir Efendić.

Dodao je da su planirana sredstva u iznosu od 120.000 KM za stopostotne ratne vojne invalide, a da će 350.000 KM biti izdvojeno za pomoć u liječenju teško oboljelih osoba sa područja općine.

Za narednu godinu planiran je početak izgradnje sportsko-rekreacionog centra Dobrinja sa otvorenim bazenom i pratećim sadržajima.

"Plan je da u 2016. godini započnemo izgradnju sportsko-rekreacionog centra "Dobrinja" sa otvorenim bazenom i ostalim pratećim sadržajima. Odvojili smo sredstva i za početak rekonstrukcije vrtića Vjeverica na Alipašinom Polju, koje kao najveće naselje u Sarajevu nema objekat takve vrste. Nastavit ćemo finansijski podržavati i osnovne škole, od kojih je većina u proteklim godinama dobila nove fasade, prozore i sl. Također, bit će nastavljena i rekonstrukcija Doma zdravlja Kumrovec, sa tendencijom da radovi budu privedeni kraju do polovine naredne godine", pojasnio je Efendić.

Vijeće je dalo saglasnost za uspostavu registra budžetskih korisnika Općine Novi Grad Sarajevo, za čiju je uspostavu i vođenje zadužena Općinska služba za finansije i zajedničke poslove.

Usvojen je i program rada Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo za 2016. godinu, a donesena je i Odluka o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Novi Grad Sarajevo, kao i izmjene i dopune Odluke o načinu, vrsti i kriterijima provođenja podsticajnih mjera u oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje na području općine Novi Grad Sarajevo.