BiH
0

Efendić: Prioritet rekonstrukcija Doma zdravlja i ulice Adema Buće

FENA
Rekonstrukcija ulice Adema Buće u naselju Buća Potok
Rekonstrukcija ulice Adema Buće u naselju Buća Potok
Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić najavio je danas da će Strateški dokument Općine Novi Grad Sarajevo za 2012.- 2016. godinu biti usvojen u septembru ove godine, jer njegova izrada podrazumijeva određenu metodologiju.

On je na polugodišnjoj konferenciji u Sarajevu posvećenoj dosadašnjoj realizaciji projekata iz programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno" istaknuo da na izradi Strategije Općina sarađuje s Ekonomskim institutom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Kazao je da u općini Novi Grad postoje dva ključna objekta koje je potrebno rekonstruisati, a to su Dom zdravlja "Kumrovec" i ulica Adema Buće.

"U pregovorima vezano za usvajanje budžeta KS uspjeli smo da osiguramo sredstva za značajan dio realizacije projekta u ovoj godini. Već je potpisan sporazum između Općine Novi Grad, Zavoda za zdravstveno osiguranje KS, Ministarstva zdravstva KS i Doma zdravlja 'Kumrovec' o početku rekonstrukcije Doma zdravlja", rekao je Efendić.

Vezano za rekonstrukciju ulice Adema Buće, Efendić je kazao da je potpisan ugovor s firmom „Orman“ koja je počela izvođenje radova na kompletnoj rekonstrukciji ulice.

Kada je u pitanju izgradnja infrastrukture u funkciji boljeg standarda života, Efendić je kazao da se ovaj dio programa odnosi na osnovne probleme u komunalnoj infrastrukturi.

"Najveći problem s kojim smo se susreli je što određeni dijelovi Općine Novi Grad imaju probleme snabdijevanja vodom. U naselju Dubroševići ugradili smo pumpu koja je poboljšala vodosnabdijevanje za 1.500 domaćinstava", rekao je Efendić.

Dodao je da je s predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja Kantona Sarajevo potpisan ugovor u iznosu od 1.050.000 KM koji se odnosi na vodosnabdijevanje i kanalizacionu mrežu u općini Novi Grad za 2013. godinu te da je završena procedura javne nabavke za izgradnju rezervoara u Briješću, koji će osigurati kvalitetno vodosnabdijevanje okolnim naseljima.

"Potpisan je sporazum s izvođačima radova na izgradnji ovog rezervoara koji će koštati 430.000 KM. Izgradnja bi trebala početi u narednih 15 dana", objasnio je.

Vezano za kanalizacionu mrežu, Efendić je kazao da je Općina uradila projekt za kanalizaciju u ulici Bosanskih banova, Alipašinom mostu i Boljakovom potoku te da je u proceduri javna nabavka za izgradnju ove mreže.

"Radimo na projektu kanalizacione mreže u ulicama Vrbovska i Prnjavorska u Mjesnoj zajednici Aneks. Ovaj projekt je direktno vezan za izgradnju škole u tom naselju", naglasio je on.

Efendić je kazao da je proteklom periodu realizovan dio aktivnosti na lokalnim saobraćajnicama koji se odnosi na asfaltiranje cesta.

Dodao je da su predstavnici Općine Novi Grad u ovoj godini dodijelili 425 stipendija za učenike, osigurali prijevoz za sve učenike s posebnim potrebama za prijevoz do škole te užine za učenike koji su teškog socijalnog stanja.

"Jedan od ključnih projekata je dovršetak Devete transverzale. Radi se o transverzali koja spaja dva dijela općine koji su podijeljeni. Uspjeli smo doći do saglasnosti za idejno rješenje s Gradskim vijećem, Direkcijom za ceste i Ministarstvom prostornog uređenja i Zavodom za planiranje. Općina Novi Grad je finansirala izradu idejnog projekta. Trenutno je u proceduri izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju Devete transverzale", objasnio je Efendić.

Dodao je da se planira izgradnja dva velika parkinga na Alipašinom polju i Dobrinji.

"Mi smo jedina općina koja ima higijenski servis za pse lutalice koji je počeo s radom prije mjesec dana. Od danas ćemo životinje koju su opasne po građane odvoziti u azile s kojima ova općina ima potpisan ugovor", rekao je Efendić.