BiH
43

Efendić primio predstavnike Udruženja paraplegičara Kantona Sarajevo

Klix.ba
Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida-paraplegičara Kantona Sarajevo Elvis Sudar i predsjednik Skupštine tog udruženja Samir Salčin posjetili su u četvrtak 13. oktobra Općinu Novi Grad Sarajevo.

Sa načelnikom Semirom Efendićem i pomoćnikom načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajibom Delalićem razgovarali su o potrebama i mogućnostima unapređenja uslova za život ove populacije u općini Novi Grad. Dogovoren je nastavak saradnje s ciljem poboljšanja uslova za nesmetano kretanje, pristup i rad za 20 članova Udruženja RVI paraplegičara, koji žive na području Novog Grada, kao i drugim osobama sa umanjenim tjelesnim mogućnostima.

Tokom sastanka predstavnici Udruženja ukazali su na svakodnevne poteškoće s kojima se susreću, te izrazili zadovoljstvo projektima koje je ova lokalna zajednica u proteklom periodu realizirala kako bi osobama koje se kreću u invalidskim kolicima olakšala svakodnevni život. U tom smislu, između ostalog je dogovoreno da se u narednom periodu u sklopu nastavka izgradnje šetnice sa biciklističkom stazom prema Dobrinji, otklone barijere koje im otežavaju kretanje.

"Osobama u invalidskim kolicima od velikog je značaja šetnica od zgrade Općine do Nedžarića, koja je nedavno obnovljena i novoizgrađena šetnica sa biciklističkom stazom prema Dobrinji, koja omogućava kretanje osoba u kolicima. Naš prijedlog je da se njena gradnja nastavi dionicom pored Pete gimnazije do Konzuma na Dobrinji. Posebno nam je važno da se prilikom izdavanja saglasnosti za izgradnju novih objekata vodi računa o pristupu za invalidne osobe, kako je i propisano važećim podzakonskim aktima", istakao je predsjednik Sudar.

Ovom prilikom istaknuto je da naši najhrabriji branitelji moraju biti stalna briga cijelog društva, te da Općina Novi Grad, svake godine iz budžeta izdvaja 120.000 KM za podršku RVI paraplegičarima.

"Općina Novi Grad ima jasno opredjeljenje kada je riječ o članovima ovog udruženja koje predstavlja najtežu, najosjetljiviju i specifičnu kategoriju ratnih vojnih invalida. Pored toga što ćemo nastaviti sa mjesečnom finansijskom podrškom od po 200 KM ovoj boračkoj populaciji, planirali smo i sredstva za ugradnju ručnih komandi u putničke automobile, koje Vlada Federacije BiH dodjeljuje ratnim vojnim invalidima sa stopostotnim invaliditetom", naglasio je Delalić.

Dodao je da je prošle godine Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, ratnim vojnim invalidima prve grupe dodijelilo automobile u koje je neophodno ugraditi ručne komande kako bi se vozilo prilagodilo paraplegičarima za samostalno upravljanje vozilom.