BiH
0

Efendić primio najmlađeg hafiza u BiH Ahmeda Hamidovića

FENA
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić primio je jučer najmlađeg hafiza Kur'ana u BiH-a, 13-godišnjeg Ahmeda Hamidovića, učeniku 8. razreda OŠ "Aleksa Šantić" u Sarajevu.

U posjeti su bili i Nedžib Džanko, vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo i Muamer Tinjak, direktor škole "Aleksa Šantić".

Učenje Kur'ana napamet Ahmed je završio polovinom 2012. godine, ali su pripreme za polaganje trajale godinu i po, kada je ovaj dječak pred šestočlanom Komisijom Rijaseta IZ-a u BiH zvanično proglašen hafizom.

Ahmed je Kur'an počeo učiti napamet još prije 5. razreda osnovne škole.

"Ako je po nečemu posebna, Općina Novi Grad Sarajevo posebna je po tome što ima najmlađeg hafiza u BiH. Ja sam na to ponosan i zahvalan sam Ahmedu što nas je posjetio. Vjerujem da prisustvo ljudi poput njega znači bereket i u tom smislu sam sretan što nam je došao u posjetu. Raduje me činjenica da je u vremenu u kojem živimo, u kojem su djeca okrenuta prema igricama, televiziji, internetu, ovaj mladi stanovnik općine Novi Grad uspio da postane hafiz. To, između ostalog, znači učenje napamet 604 stranice teksta", kazao je načelnik Efendić.

"Ponosni smo i sretni što imamo učenika kakav je naš Ahmed Hamidović. On je uzoran i vrijedan učenik i može biti uzor svim svojim drugarima. Pored toga što je uspio da nauči cijeli Kur'an napamet, Ahmed je i odličan učenik, i učestvuje u svim školskim aktivnostima", istakao je direktor Tinjak.

Prilikom posjete Općini Novi Grad Nedžib Džanko iskazao je zadovoljstvo što je prisustvovao susretu najmlađeg načelnika najmnogoljudnije Općine, sa najmlađim hafizom u BiH.

"To su dva dragulja općine Novi Grad od kojih će buduće generacije učiti", kazao je Džanko.

Načelnik Efendić uručio je hafizu Hamidoviću skromnu novčanu hediju i mobitel aparat, kao mali znak pažnje zbog uspjeha koji je postigao naš mladi sugrađanin, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad.