BiH
0

Efendić predstavio sarajevsku općinu Novi Grad u Briselu

FENA
Načelnik Općine Novi Grad u Sarajevu Semir Efendić predstavio je tu općinu u Predstavništvu Sarajevskog kantona u Briselu šefovima delegacija sedam evropskih regija iz Italije, Austrije, Češke i Hrvatske, saopćeno je iz općinske pres-službe.

Efendić je govorio o projektima koji se trenutno realiziraju u Novom Gradu te ukazao na mnoge razvojne mogućnosti ove najmnogoljudnije bosanskohercegovačke općine.

Partnerstvo među evropskim regijama jedan je od osnovnih modela za korišćenje fondova Evropske unije čak i za zemlje koje nisu njene članice.

"Iako je Općina Novi Grad lokalna zajednica, ima sve resurse i potencijale, koji u zajedničkom nastupu s lokalnim zajednicama iz evropskih regija mogu biti iskorišćeni za dobijanje novca EU programa. EU je zajednica država, ali poklanja veliku pažnju saradnji regija u cijeloj Evropi. Mnogobrojni fondovi EU koncipirani su tako da zahtijevaju učešće više partnera iz različitih država za njihovo korišćenje, zbog toga je važno pokazati se kao relevantan partner", rekao je načelnik Efendić u Briselu.

Predstavnici evropskih regija, nakon prezentacije sarajevske općine, zaključili su da ima mnogo zajedničkih interesa za međusobnu saradnju.

"Slušajući prezentaciju načelnika Efendića, shvatili smo da dijelimo mnoge oblasti interesovanja, kao što je povećanje energetske efikasnosti, razvoj privrede i infrastrukture, zaštita okoliša, turizam i kultura. Sigurna sam da možemo iskorisiti priliku za jedinstven nastup prilikom apliciranja kod novih programa finansiranja Evropske unije", rekla je šefica Predstavništva italijanske regije Friuli Venezia Giula u Briselu Luisa Poclen.

Predstavništvo Kantona Sarajevo u Briselu ima kvalitetne odnose s EU institucijama kao što je Komitet regija Evrope, u kome je više od 300 članica.

Tvrde da je načelnik Efendić na pravi način iskoristio njihove kapacitete, kontakte i partnerske veze godinama stvarane u Briselu.

"Načelnik je tokom posjete glavnom gradu Unije, a posebno prezentacijom općinskih projekata, pokazao Novi Grad kao međunarodnog partnera", istaknuo je šef Predstavništva Dino Elezović.

Općina Novi Grad u Sarajevu jedna je od rijetkih lokalnih zajednica u BiH koja već koristi novac iz EU fondova kroz 'Youth Adrinet IPA Project' koji će ove godine u općinski budžet donijeti 160.000 KM.

Načelnik Efendić je u Briselu posjetio i Misiju Bosne i Hercegovine pri EU, Ambasadu naše zemlje u Belgiji, Parlement EU, Komitet regija EU te se sastao s predstavnicima ovih institucija, saopćeno je.