BiH
7

Efendić i Komšić obišli kasarnu "Safet Zajko"

Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić posjetio je jučer Općinu Novi Grad Sarajevo. Tom prilikom, zajedno sa Općinskim načelnikom Semirom Efendićem obišli su kasarnu "Safet Zajko" u Halilovićima, koju je Općina Novi Grad dobila od Vlade Federacije BiH na korištenje i upravljanje na period od pet godina u svrhu formiranja "Centra za edukaciju, sport i rekreaciju".

Gradonačelnik je prvi put boravio na ovom prostoru i bio je impresioniran veličinom tog prostora od 11 hektara koji je za Sarajlije nešto potpuno nepoznato, obzirom na to da je proteklih decenija za građane bio nedostupan, jer ga je koristila samo vojska.

"Imao sam priliku po prvi put da obiđem prostor koji je faktički u centru grada, a koji je dugi niz godina bio nedostupan građanima Sarajeva. Radi se o jako velikom kompleksu, u kojem Općina Novi Grad vrši rekonstrukciju sa željom da ga uredi tako da on bude dostupan građanima. Građani Sarajeva zapravo i ne znaju da to postoji. To će biti jedan veliki sportsko rekreacioni centar, jedno mjesto smješteno u parku sa zelenilom, ogromnim stablima, ukrasnim žbunjem i sa svim sportskim i rekreacionim sadržajima", izjavio je gradonačelnik Komšić.

Dodao je da će prostor moći koristiti naši najmlađi sugrađani, odrasli, ali i sportisti.

"To će biti, jedini, na taj način uređen dio grada u cijelom Kantonu Sarajevo, što je od izuzetnog značaja za građane Sarajeva.Tamo je već urađeno dosta posla i taj prostor nije više zarastao i zapušten i već lijepo izgleda. Ovakav jedan prostor zaista gradu treba", istakao je Komšić.

"Sretan sam da ćemo biti u prilici da jedan ovakav prostor, koji se nalazi u srcu Novog Grada i veoma je blizu glavnih gradskih komunikacija, stavimo u funkciju i damo ga na korištenje građanima nakon više od 40 godina, koliko je bio zatvoren za javnost. To je jedan veliki park sa odraslim zelenilom u kojem ćemo izgraditi dosta sportskih sadržaja, kao i dječijih igrališta. Već od ove jeseni bit ćemo spremni da otvorimo dio tog parka, na čijoj izgradnji se radi intenzivno. Trenutno je u toku izgradnja sportskih kapaciteta koji će biti sastavni dio centra, koji će nositi naziv „Centar za edukaciju, sport i rekreaciju Safet Zajko0“, istakao je načelnik Efendić.