BiH
81

Efendić: Građani su osporavali pravo Lokomu da upravlja igralištem na Dobrinji

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić na svom Facebook profilu oglasio se u povodu tragičnog stradanja dječaka na sportskom igralištu u sarajevskom naselju Dobrinja 2, u ulici Mustafe Kamerića, kada je na njega pala konstrukcija gola.

"Žao mi je što ovaj tragični događaj neke stranke i internet portali pokušavaju koristiti za diskreditaciju mene kao načelnika i politički obračun ne uzmajući u obzir činjenice koje su nesporne. A činjenica je da više od stotinu igrališta u Kantonu Sarajevo nema adekvatnu zaštitu niti održavanje", napisao je Efendić.

Efendić dodaje da isto tako značajan broj igrališta u sklopu naselja kao i školskih objekata ima golove koji nisu fiksirani za podlogu i koji pod određenim okolnostima mogu biti uzrok nesreće.

"To što je Općina prije određenog vremena sanirala ogradu i postavila umjetnu travu na ovo igralište sigurno nije umanjilo sigurnost njegovog korištenja, nego upravo suprotno. Također, općinsko preduzeće Lokom koje upravlja obližnjom sportskom dvoranom pokušalo je održavati i ovo igralište iako to nije njegova obaveza niti nadležnost, ali nije uspjelo u tome jer su građani osporavali pravo Lokoma da upravlja ovim igralištem koje je javna površina, a i devastacije igrališta naročito u noćnim satima nisu se mogle spriječiti", rekao je Efendić.

Screenshot
Screenshot
On je kazao da su jučer održani sastanci s predstavnicima KJKP Park s kojima je dogovoreno da se od sutra detaljno pregledaju sva igrališta na teritoriji Općine Novi Grad i da se golovi koji nisu fiksirani pričvrste za podlogu ili potpuno uklone do daljnjeg, ta da se i ostali mobilijar koji može biti opasan ukloni.

"Također u narednim danima tražit ćemo održavanje sastanka sa svim nadležnim institucijama Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i ostalih općina kako bi se iznašlo sistemsko rješenje za efikasno održavanje javnih površina, koje, zbog podijeljenih nadležnosti, objektivnog nepostojanja kapaciteta javnih preduzeća da kvalitetno održavaju javne površine i enormnog devastiranja svih sadržaja koji nisu pod stalnim nadzorom, predstavljaju problem svih općina i građana u Kantonu Sarajevo", napisao je Efendić.

Na kraju je zaključio da, iako su ga predstavnici Treće policijske uprave upoznali o tome da se sam događaj od nedjelje tretira kao nesretan slučaj, podržava sve dalje aktivnosti koje nadležni organi budu provodili u vezi s utvrđivanjem nečije eventualne lične ili institucionalne odgovornosti.