BiH
0

Edukacija sudija i tužitelja za ulazak BiH u EU

FENA
Sudije, tužitelji i njihovi stručni suradnici, kao i pripravnici koji se spremaju za te pozive moraju biti obučeni i pokazati poznavanje zakona koje će biti potrebno primjenjivati kada Bosna i Hercegovina uđe u Evropsku uniju, osnovna je poruka s konferencije edukatora centara za edukaciju sudija i tužitelja u Federaciji BiH i Republici Srpskoj te Pravosudne komisije Distrikta Brčko čiji je dvodnevni rad na Ilidži kod Sarajeva završen danas.

Među zaključcima ove konferencije, koja je prvi put u BiH okupila edukatore – sudije i tužitelje te druge pravne stručnjake koji obavljaju početnu i kontinuiranu obuku sudija i tužitelja u cijeloj BiH – jeste i prijedlog da se organiziraju seminari u oblasti tehnike primjene međunarodnog prava, naučnog usavršavanja edukatora, odnosa ustava i domaćeg prava, odnosa međunarodnog prava i nacionalnog prava u kontekstu neposrednog načela neposredne primjene i obavezujućih međunarodnih ugovora.

Učesnici smatraju posebno bitnom primjenu Evropskog prava u pravnom sistemu u BiH.

To je ono pravo koje nas čeka kada uđemo u Evropsku uniju. Ako već težimo ka EU onda treba da smo spremni s već provedenim edukacijama u toj oblasti, rečeno je danas na pres-konferenciji edukatora.

Naglašena je i oblast djelovanja notara, čiji rad je počeo u FBiH i Distriktu Brčko a od 1. marta će početi i u RS-u.

Konstatirano je da je zakon u toj oblasti donio “značajne izmjene” te da je potrebno seminare organizirati i za notare i za sudije o “izvršnosti notarske isprave”.

Cilj konferencije je bio da se kritički sagleda dosadašnja aktivnost u oblasti edukacije sudija i tužitelja u BiH, koja traje od 2003. godine, odnosno od 2004. kada su zakonima entiteta osnovani centri za edukaciju sudija i tužitelja (CEST) i Pravosudna komisija Brčko Distrikta.

U protekle tri godine je organizirano više od 1.000 seminara i drugih oblika edukacije kroz koje je po tri-četiri puta prošlo kompletno pravosudno osoblje u pravosudnom sistemu u BiH, kao i dobar dio onih koji su novoimenovani ili se namjeravaju baviti poslovima sudija ili tužitelja.

“U narednom periodu se posebna pažnja namjerava pokloniti ovoj početnoj obuci, tj. stvaranju uvjeta da se pitanja stručnog usavršavanja, funkcije pravosudnog sistema i uloge sudije i tužitelja, stave u poziciju da ih nauče oni koji namjeravaju da se bave poslovima sudije i tužitelja, a da oni koji su već iskusni sudije i tužitelji imaju drugi vid stručnog usavršavanja, onog koji predstavlja standarde višeg stepena i standarde koji vrijede u pravosudnom sistemu EU”, kazao je direktor Centra za edukaciju sudija i tužitelja - CEST FBiH - Šahbaz Džihanović.

Konferencija je organizirana po trima katedrama.

Katedru za pitanja edukacije sudija i tužitelja iz krivičnopravne oblasti vodila je Vildana Helić, sutkinja Kantonalnog suda Tuzla (CEST FBiH), katedru za građansko pravo - Jadranka Stanišić, sutkinja Vrhovnog suda RS (CEST RS), dok je katedru za ostale pravne oblasti vodila Nada Majinović, predsjednica Pravosudne komisije Brčko Distrikta.

U radu konferencije učestvovalo je oko 150 sudija i tužitelja Suda BiH, vrhovnih sudova i tužiteljstava u entitetima, sudija i tužitelja u Distriktu Brčko i kantonalnim i općinskim sudovima. Organizatori su CEST FBiH, CEST RS i Pravosudna komisija Distrikta Brčko, a podršku radu konferencije dalo je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH.

U proteklom periodu edukaciju je prošlo više od 3.000 učesnika. Radi se o zakonskoj obavezi da svaki sudija i tužitelj mora u toku godine proći najmanje četiri dana obuke i stručnog usavršavanja iz pravnih oblasti, zavisno od toga koje poslove vrši u sudstvu odnosno tužiteljstvu BiH.