Dan nakon napada u Bugojnu
0

Edina Hindić u kritičnom stanju, osumnjičeni na saslušanju

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Zdravstveno stanje policajke Edine Hindić, koja je ranjena u nedjelju u terorističkom napadu u Bugojnu, i dalje je veoma teško i nema značajnijih promjena, izjavila je glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić.

Hindićeva je jučer operisana u bolnici Koševoi sinoć je bila u veoma teškom stanju. Jandrićeva je još sinoć izjavila da su ljekari posebno zabrinuti zbog teške kontuzije pluća zbog koje će Hindićeva biti na 24-satnom monitoringu.

Jandrić je podsjetila da je pacijentica primljena na Kliniku jučer oko 9.15 sati sa povredama glave, vrata, grudnog koša i trbuha.

"Imala je gelere po cijelom tijelu. Veći su izvađeni, a ostalo će ljekari naknadno zbrinuti. Hindićeva još ima frakturu šake i gornje vilice", rekla je Jandrićeva.

Dok se ljekari bore za život policajke, Tužilaštvo i policija provode istragu o napadu. Glasnogovornik državnog Tužilaštva Boris Grubešić izjavio je da će u toku dana biti saslušane osobe koje se dovode u vezu s ovim napadom u Bugojnu.

"Slobode je lišeno nekoliko osoba i provjerava se njihova umiješanost u napad. Nama će danas biti predan Haris Čaušević zvani Oks, dok će ostali uhapšeni biti saslušani u Federalnom MUP-u nakon čega će biti odlučeno šta će dalje biti s njima. Nakon što u Tužilaštvu bude saslušan Čaušević mi ćemo donijeti odluku o prijedlogu da mu se odredi pritvor", rekao je Grubešić za Sarajevo-x.com.

Policija je, podsjetimo, uhapsila Harisa Čauševića zvanog Oks, pripadnika radikalnog pokreta vehabija, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu veće razorne moći iza zgrade Policijske stanice u Bugojnu. Smrtno je stradao policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro je povrijeđeno, među kojima policajka Edina Hindić.

Osim Čauševića uhapšeni su i Džemal Tojagić iz Donjeg Vakufa, te Nermin Avdibašić i Adnan Haračić zvani Maca koji se dovode u vezu sa bombaškim napadom. Još se traga za odbjeglim Naserom Palislamovićem iz Ključa, nastanjenim u Zenici.

Čaušević je, prema policijskim izvorima, prilikom hapšenja bacio bombu na policijsku patrolu i pritom lakše ranio pet policajaca. Tokom uviđaja, iza zgrade Policijske stanice pronađena je vreća eksploziva, fantomka i rukavice, koje je Čaušević bacio prilikom bijega.

Čaušević se zasad brani šutnjom, a sumnja se da je eksplozivnu napravu aktivirao daljinskim upravljačem.