Novi Grad
0

Edin Džeko otvorio Centar za rani rast i razvoj

FENA
U Općini Novi Grad Sarajevo danas je svečano otvoren Centar za rani rast i razvoj.

Na simboličan način vrpcu je presjekao novoimenovani ambasador UNICEF-a Edin Džeko, a Centar su otvorili načelnik Općine Damir Hadžić i šefica Ureda UNICEF-a u BiH Florence Bauer.

Općina Novi Grad jedna je od deset općina u kojima se implementira projekt UNICEF-a "Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH" (SPIS), te jedna od prvih koja je prepoznala značaj uspostavljanja Centra za rani rast i razvoj.

Ovo je prvi ovakav centar koji je otvoren u BiH, a UNICEF ima u planu otvaranje još tri do kraja godine. M:Tel je otvorio i liniju 1412 putem koje će biti prikupljama sredstva za otvaranje još ovakvih centara širom BiH.

UNICEF je uz pomoć donacija Evropske komisije, vlade Kraljevine Norveške i Odjela za međunarodni razvoj Velike Britanije (DFID) osigurao sredstva za otvaranje Centra.

Centri za rani rast i razvoj su namijenjeni roditeljima djece do deset godina. Oni pomažu uspostavljanju veze među sektorima zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, s jedne i roditelja i djece, s druge strane.

U Centrima za rani rast i razvoj roditelji uče i stiču znanje i vještine potrebne za odgovorno roditeljstvo, razgovaraju sa stručnjacima iz zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite , djeca uče kroz igru stičući vještine neophodne za daljnji život, a stručnjaci i volonteri pružaju pomoć onima kojima je to najpotrebnije.