Uz SOS Dječija sela
3

Edin Džeko dobitnik Šestoaprilske nagrade

Klix.ba
Slavlje gola protiv Wolverhamptona
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Gradski vijećnici Grada Sarajeva odlučili su većinom glasova na današnjoj sjednici da su dobitnici pojedinačne i kolektivne Šestoaprilske nagrade Edin Džeko i SOS Dječija sela Kinderdorf.

Edina Džeku, bh. nogometnog reprezentativca, igrača Manchester Cityja i UNICEF-ovog ambasadora, predložilo je Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" uz obrazloženje da je među svjetskom javnošću poznat kao ličnost koja plijeni visokim moralom, etičnosti i filantropijom.

SOS dječija sela prijedlog su Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, a kako su obrazoložili, radi se o organizaciji koja svoj temelj djelovanja ima u odgojnom postupanju, porodičnom modelu brige kojima se omogućuje zdrav razvoj djeteta u brižnom porodičnom okruženju sa SOS mamom kao stručnom osobom za brigu o djeci s kojom živi u zajedničkom kućanstvu, brine se o njima i njihovom razvoju i odrastanju.

Danas u SOS selima u Sarajevu ima 16 SOS mama, a u Gračanici 12, koje brinu o 269-oro djece i mladih.

Kako je vijećnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Hasan Hodžić zatražio da mu se kaže ko je bio protukandidat ovim dobitnicima, predsjednik Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Miroslav Živanović kazao je da je za pojedinačnu nagradu bio nominiran i Goran Mikulić, vlasnik izdavačke kuće Rabic iz Sarajeva.

Za kolektivnu nagradu bili su predloženi i Udruženje taksiprijevoznika "Sarajevo taxi", sarajevski dječiji hor "Princes krofne", norveška nevladina organizacija, Klub Oldtimer, nevladina organizacija "Otvorena mreža" i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako Grad Sarajevo dodjeljuje i grupnu Šestoparilsku nagradu, vijećnik Nove liste za moj grad Vedran Dodig upitao je zašto ove godine nije bilo te nagrade, a Živanović je odgovorio da su za nju bili predloženi Sefer Halilović-Stjepan Šiber-Jovan Divjak, ali da se nisu stekli uvjeti za dodjelu te nagrade.

Dodig je pitao da li se Vijeće može o tome izjasniti, na što je pojašnjeno da ukoliko Odbor za dodjelu nagrade ne pripremi prijedlog takve odluke Vijeće se o njoj ne može izjašnjavati.

Zamjerku tome imao je i Hodžić koji je kazao da nije pravdeno da se ovim ljudima, koji su, prema njegovim riječima, bili organizatori otpora u Sarajevu od 1992. do 1995. godine, ne dodijeli ovo priznanje.

Šestoaprilske nagrade dobitnicima će uručiti gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić na svečanosti koja će biti upriličena na Dan Grada Sarajeva 6. aprila.