UNICEF-ov ambasador za BiH
66

Edin Džeko će posjetiti djecu u Jajcu i Gornjem Vakufu/Uskoplju

FENA
Edin Džeko (Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba)
Edin Džeko (Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba)
Edin Džeko, poznati nogometaš reprezentacije Bosne i Hercegovine i napadač Manchester Cityja, kao UNICEF-ov ambasador sutra će posjetiti obdanište u Jajcu i osnovne školu u Jajcu i Gornjem Vakufu/Uskoplju, učestvujući u zajedničkim aktivnostima škola koje rade po bosanskom i hrvatskom planu i programu.

U svojoj drugoj terenskoj posjeti, glavne poruke koje Edin Džeko namjerava prenijeti djeci odnose se na promoviranje pozitivnih vrijednosti, učenje o poštovanju različitosti i saradnju između mladih ljudi, saopćeno je iz UNICEF-a BiH.

"Pozitivni duh u Bosni i Hercegovini je uglavnom stvoren zahvaljujući mladim ljudima. Ponosan sam što me vide kao uzor jer je moj uspjeh rezultat truda, tolerancije i solidarnosti sa onima kojma je potrebna podrška i koji su često nevidljivi“, rekao je Edin Džeko u pripremi za posjetu djeci u Jajcu i Gornjem Vakufu/Uskoplju.

Njegova posjeta obdaništu u Jajcu također će najaviti skori početak UNICEF-ovog programa za predškolsko obrazovanje za djecu iz ruralnih područja i romskih zajednica.

"Nadam se da će svako dijete u mojoj državi imati najbolje prilike za najbolji početak u životu, bez obzira na njihove sposobnosti, socio-ekonomski status ili etničko porijeklo. Pozivam lokalne zajednice da uče od dobrih primjera i da daju prioritet ranom učenju kako bi promijenili trenutnu situaciju gdje oko 90 posto djece nema pristupa predškolskom obrazovanju“, rekao je Džeko.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer je naglasila da cijeni angažman Edina Džeke u promoviranju vrijednosti koje dijeli sa UNICEF-om.

"Zajedno sa Edinom Džekom, UNICEF je predan promoviranju dječijih prava. U aktuelnom kontekstu globalne krize i zajedničke zabrinutosti za socio-ekonomsku situaciju, bitno je da nam djeca budu prioritet i da se pobrinemo da njihova dobrobit ne bude ugrožena“ , rekla je Bauer.

Djeca iz škola će pripremiti i program dobrodošlice za UNICEF-ovog ambasadora Edina Džeku, najavljeno je iz UNICEF-a BiH.