BiH
7

Edhem Bičakčić predsjednik Bosanskohercegovačke narodne stranke

FENA
Edhem Bičakčić izabran je apsolutnom većinom za predsjednika Bosanskohercegovačke podrinjske narodne stranke, na Trećem redovnom kongresu koji je održan danas u Sarajevu, saopćeno je iz ove stranke nakon kongresa.

Većina delegata podržala je inicijativu dosadašnjeg predsjednika stranke Seida Karića da stranka promijeni naziv i da od sada nosi naziv Bosanskohercegovačka narodna stranka.

Na kongresu su pored usvojene Programske orijentacije, koja ima za cilj temeljnu moralnu obnovu društva i stvaranje uslova da do nje dođe, usvojene i izmjene Statuta stranke, te izabrani novi organi stranke.

Osim izbora Edhema Bičakčića, za zamjenika predsjednika izabran je Seid Karić, za potpredsjednike Joško Jenko, Senad Hodžić i Slaviša Mrkajić, i još 11 članova Predsjedništva stranke.

Također je izabran Glavni odbor koji broji 45 članova, kao i Nadzorni odbor i Sud časti koji broje po pet članova.

Podršku kongresu su dali i predsjednik A-SDA Izet Hadžić, te predsjednik Glavnog odbora Stranke za narod BiH Elvir Čizmić, koji je u svom izlaganju najavio da će se u budućnosti raditi na međusobnom davanju podrške i povjerenja između ove dvije stranke koje će prvenstveno za cilj imati oporavak bosanskohercegovačkog društva, te zaštitu Bosne i Hercegovine i osiguravanje bolje budućnosti njenim građanima.

Kongres je završen obraćanjem novoizabranog predsjednika Bosanskohercegovačke narodne stranke Edhema Bičakčića koji je rekao da je ova politička opcija otvorena za sve slobodne ljude koji žele da nam svima bude bolje i da će ova stranka u budućnosti raditi na dogradnji svoje Programske orijentacije koja će se zalagati da Bosnu i Hercegovinu izvuče iz mrtvila i da je učini modelom za Evropu sada i odmah