Nevladine organizacije traže
0

Edhem Biber treba podržati zahtjeve radnika RK "Bosna"

FENA
Foto: M. Pivić
Foto: M. Pivić
Nevladine organizacije koje podržavaju proteste bivših radnika Robne kuće „Bosna“ uputile su jutros poziv Edhemu Biberu, predsjedniku Saveza samostalnih sindikata BiH, da se u subotu pridruži protestima u 12 sati ispred Robne kuće u centru Zenice.

„Grupa radnika bivše Robne kuće 'Beograd' se već 12.dan, zatvoreni u prostorijama objekta u kojem su radili, pokušava izboriti za prava koja im pripadaju. Nažalost, zbog teških uvjeta u kojim borave mnogima od njih je ozbiljno ugroženo zdravlje. Podršku njihovim zahtjevima daju članovi nevladinih organizacija i građani Zenice koji se okupljaju na platou ispred Robne kuće svaki dan u 12 sati. Svi oni su očekivali, a i sada očekuju, da će svoju podršku radnicma u ostvarivanju njihovih prava pružiti i najjača sindikalna organizacija u državi, Savez samostalnih sindikata s Vama na čelu“, stoji u pismu „Zeničke građanske solidarnosti“.

U istom se od Bibera traži da pozove sindikalne aktiviste iz čitave BiH da se sa njim na čelu pridruže okupljanju građana u subotu u 12 sati.

„Vaš eventualni nedolazak ćemo, nažalost, morati protumačiti kao nezainteresovanost za rješavanje problema obespravljene radničke populacije i potpuno izgubiti povjerenje u funkciju zbog koje Savez samostalnih sindikata i postoji. Zahtijevamo i da putem medija pružite podršku radnicima Robne kuće "Bosna" i da izvršite pritisak na odgovorne iz firme "VF komerc" da se radnicima koji se nalaze u prostorijama te robne kuće osiguraju osnovni uvjeti za život - struja, voda grijanje“, u pismu upućenom Edhemu Biberu navode predstavnici više nevladinih organizacija.