BiH
5

Eco kreativci napravili skulpture povodom Svjetskog dana okoliša

Klix.ba
Projekat Eco kreativci, čiji je organizator Ecoton, ušao je u završnicu. Cilj projekta je obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša i podizanje svijesti kod osnovaca o tom problemu.

Osnovne škole Kantona Sarajevo imale su za zadatak da izrade skulpturu od materijala koji se koristi u renovaciji tonera te da te skulpture pored kreativnosti šalju jaku ekološku poruku. Od ukupno 18 prijavljenih škola izabrano je njih 10 koje će biti izložene u BBI Centru od 3. do 6. juna. Pored toga, tri najbolje skulpture bit će nagrađene vrijednim novčanim nagradama za učesnike i printerima za škole.

Komisiju za izbor tri najbolje skulpture sačinjavali su Fikret Lukač Stručni saradnik za likovnu kulturu, Alma Hrasnica akademski grafički dizajner i Nusreta Juković direktorica Ecotona.

Komisija je pred sobom imala težak zadatak. Nakon iscrpne analize jednoglasno je izabrano šest škola koje će dijeliti prva tri mjesta. Koje su to škole saznat ćemo 8. juna kada će u Umjetničkoj galeriji BiH biti organizirana aukcija na kojoj će se prodati 10 skulptura, a sva prikupljena sredstva donirat će se JU Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Radu Komisije pridružio se i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS, Damir Marjanović koji od samog početka podržava ovaj projekat.