Sastanak s Musićem
0

EBRD iskazala intersovanje za ulaganje u nove projekte u KS

Sarajevo-x.com
Delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) posjetila je danas Kanton Sarajevo i tom prilikom sa premijerom Fikretom Musićem, ministrima finansija, prostornog uređenja i zaštite okoliša, te saobraćaja Muhamedom Kozadrom, Abidom Jusićem i Harisom Lulićem razgovarala o poduzetim i predstojećim koracima vezanim za pripremu i implementaciju projekata rekonstrukcije sistema vodovoda i kanalizacije, te izgradnje gradskih saobraćajnica u Kantonu Sarajevo.

S obzirom da vlast na nivou države i Federacije Bosne i Hercegovine još nije formirana, dogovoreno je da se izvrše sve pripreme za potpisivanje ugovora o kreditu između EBRD-a i Kantona Sarajevo za realizaciju pomenutih projekata, čiji će se termin potpisivanja precizirati nakon 31. marta ove godine i usvajanja budžeta Kantona Sarajevo.

  Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić zahvalio se predstavnicima EBRD-a za dosadašnju uspješnu saradnju sa Kantonom Sarajevo, te izrazio nadu da će ona u budućnosti biti još konkretnija. 

  “Želja nam je da u Kantonu Sarajevo napravimo ambijent uspješnog ulaganja i razvoja. Mi smo već pokazali svoju ozbiljnost i namjere, jer smo jedini formirali vlast u punom kapacitetu u BiH, te usvojili Nacrt budžeta za 2011. godinu. Vrlo smo zainteresirani za realizaciju dva kandidirana projekta, ali i za proširenje saradnje na druge oblasti. U ime Vlade iskazujem spremnost za nova ulaganja, koja će stvoriti uvjete boljeg života u Kantonu Sarajevo”, istakao je premijer Musić. 

  Šef Ureda u BiH Džulio Moreno, koji je predvodio delegaciju EBRD-a, predložio je premijeru i ministrima još tri oblasti za koje je moguće dobiti sredstva iz Evropske banke za obnovu i razvoj, jer u ovim oblastima postoji interesovanje za ulaganje u EBRD-u.  

  “Javni prijevoz, rekonstrukcija i osavremenjavanje sistema grijanja, te upravljanje krutim otpadom su oblasti iz koji možete predložiti EBRD-u konkretne projekte, te za njih očekivati odobravanje finansijska sredstva za realizaciju”, informisao je premijera i članove Vlade ovom prilikom Džulio Moreno, saopćeno je iz pres-službe Kantona Sarajevo-