BiH
0

EarthTimes: Sretan završetak na trnovitom putu BiH ka EU

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Neslaganja političkih lidera, etničke razlike koje je izgleda nemoguće prevazići, teška politička kriza i konačan rasplet parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU događaji su koji su obilježili 2007. godinu u BiH, piše EarthTimes.org.

U sapunici u kojoj bosanskohercegovački političari svoju publiku nisu uspjeli niti zabaviti, prevladavali su nesporazumi, razočaranja, prazna obećanja, intrige, nesigurnost i očekivanja. Iako je put bio trnovit, čini se da je BiH dočekala svoj sretni završetak, izvještava EarthTimes.org.

U 2006. godini politički lideri u BiH uspjeli su postići reformu oružanih snaga i na taj način ući u program NATO "Partnerstvo za mir“. U 2007. godini njihov jedini zadatak bio je da se dogovore oko ostatka reformi neminovnih za moguće članstvo u Evropskoj uniji.

Političari su se s tim ciljem u godini na izmaku sastajali bezbroj puta kako bi postigli dogovor o reformi policije i ustavnim promjenama.

Politička kriza koja je uzdrmala zemlju kulminirala je u novembru kada je Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić podnio ostavku. To je bila njegova reakcija na mjere koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

Duboka politička kriza u novembru nije ostavljala mjesto za optimizam, a konačni rasplet i "sretni kraj“ za BiH bio je iznenađenje za sve njene građane.

U rekordnom roku postignut je dogovor o pristupanju reforme policije, usvojen je Akcioni plan, a nakon toga, kako se čini, prvim letom je u Sarajevo doputovao i Olli Rehn, evropski komesar za proširenje koji je "marljiv rad“ bh. političara nagradio "historijskim“ parafom.

Olli Rehn i njegova odluka da BiH parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, prema mišljenju glavnih političkih aktera, vratila je BiH na evropski put. Bh. politički lideri nadaju se da će 2008. godina donijeti mnogo razumijevanja za stavove drugih što će rezultirati efikasnijim dogovorima o reformi policije i ustavnim promjenama kako bi se u drugoj polovini 2008. mogao potpisati SAA.

Konačno članstvo u EU očekuje se 2014. godine, navodi EarthTimes.org.