BiH
3

E-registar od danas dostupan na zvaničnom internet portalu Vlade KS

Klix.ba
Predstavljenje e-registra, tačnije registra administrativnih procedura u Kantonu Sarajevo bio je povod današnjeg drugog radno-konsultativnog sastanka premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, ministara u Vladi Kantona Sarajevo i privrednika Kantona Sarajevo sa predstavnicima Grupacije svjetske banke IFC i Britanskom ambasadom u BiH.

Riječ je o registru koji će biti važna poluga u uspostavljanju jednostavnijih i bržih procedura registracije privrednih subjekata i kreiranja boljeg poslovnog ambijenta, a od danas je dostupan na prvoj stranici zvaničnog internet portala Vlade Kantona Sarajevo.

U detalje opisuje svaku dozvolu, saglasnost, licencu, odobrenje, koji se provode na kantonalnom nivou, tako da od danas građani i privrednici, brzo i jednostavno, na jednom mjestu, mogu saznati kojem kantonalnom organu se mogu obratiti, koje dokumente trebaju priložiti, koliko će postupak koštati i u kom roku će biti riješen. Takođe e-registar omogućava preuzimanje odgovarajućih obrazaca i zahtjeva što također pojednostavljuje i ubrzava cjelokupan proces interakcije kantonalnih službi, privrednih subjekata i građana, omogućava pravovremeno informisanje, objašnjeno je tokom današnjeg sastanka.

"E-registar je jedan od najsavremenijih i najboljih alata za poboljšanje administrativnih procedura. Mi već imamo jasne pokazatelje kako je ova vlada uz veliku pomoć Svjetske banke i Britanske ambasade postigla da sad imamo tri i po hiljade zaposlenih u realnom sektoru više nego u istom periodu prošle godine, a oko 700 manje u javnoj upravi", istakao je premijer Konaković te dodao kako je pojeftinjenjem administrativnih sudskih taksi danas u Kantonu Sarajevo, u odnosu na druge gradove u BiH, najjeftinije pokrenuti posao.

Smatra i kako će se usvajanjem Zakona o prostornom uređenju ukloniti dodatne prepreke s kojima se još uvijek susreću investitori.

IFC pruža snažnu podršku razvoju privatnog sektora u KS kroz investicije, savjetodavne usluge i naravno, kroz ovaj projekt poboljšanja poslovnog okruženja u Kantonu Sarajevo.

"Danas puštamo u rad jedinstveni elektronski registar koji ima za cilj da svim firmama u KS omogući pristup na transparentan način, te im da informacije o svim dozvolama, poticajima, vezanim taksama i troškovima, kao i obrascima potrebnim za njihovo poslovanje. Ovo je samo jedna od mjera koje su postignute u zadnjih 11 mjeseci, od decembra 2015. godine kada je pokrenut projekt pod nazivom LIFE u saradnji sa Vladom KS i Vladom Velike Britanije", pojasnila je šefica Ureda Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u BiH Lada Buševac, u ime Grupacije Svjetske banke.

Potcrtala je i kako su neke od tih mjera zaista polučile izvanredne rezultate koji se mjere direktnim koristima za privatni sektor, tačnije uštedama od dva i po miliona KM posebno kada su u pitanju smanjenja troškova administrativnih procedura.

"Neke od pomenutih mjera uključuju smanjenje takse za registraciju preduzeća za 80 posto, smanjenje takse za ZK izvadak za 50 posto i druge", kazala je Buševac te dodala kako ovo ne bi bilo moguće bez velike i kvalitetne saradnje koju su uspostavili sa Vladom Kantona Sarajevo i podrške Velike Britanije na čemu im se zahvalila. Na sastanku su prezentirani i ostvareni rezultati u okviru LIFE projekta usmjerenog na privlačenje investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou u BiH.

Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson rekao je da kad mu postave pitanje o čemu se radi u reformskoj agendi uvijek konstatuje kako se tu radi o otvaranju radnih mjesta u privatnom sektoru za mlade ljude, a na tome rade zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo i IFC-om.

Upoznat je i da su ostvarene uštede od dva i po miliona maraka, kao i da je broj novoosnovanih firmi porastao za deset posto, a po njegovim riječima ovo je jedan dugoročan projekt u koji naredne tri godine planiraju da ulože 15 miliona KM preko IFC-a.

"Za početak smo odlučili da radimo u Kantonu Sarajevo i to iz dva razloga, prije svega, jer je on važan ekonomski centar u zemlji, a Svjetska banka mjeri rangiranje BiH u svom izvještaju o poslovanju upravo u Sarajevu. Iako,trenutni položaj BiH na toj rang listi nije zavidan", kazao je Ferguson koji je naglasio kako mu je drago što će nastaviti rad u Kantonu Sarajevo i surađivati sa Vladom KS te najavio kako svoje aktivnosti u narednoj godini planiraju proširiti na Banju Luku, Bosansko podrinjski kanton, opštine Bratunac, Šamac, Gradiška, Grude i Travnik.

E-registar možete naći na ovom linku.