BiH
0

Džombić se pravda stanjem u eurozoni i regionu

FENA
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Recesiona kretanja u privredi Republike Srpske, koja su poslije 2009., započela i od druge polovine 2011., a prenijela se i u ovu godinu, u velikoj mjeri su posljedica usporavanja privredne i vanjskoekonomske aktivnosti u zoni eura i u zemljama regiona kao najznačajnijim partnerima tog entiteta, tvrdi premijer RS-a Aleksandar Džombić

Iznoseći detalje iz Prijedloga ekonomske politike za 2013., koji u nedjelju razmatraju poslanici entitetskog parlamenta, Džombić je osim pravdanja stanja u privredi u RS-u kretaljima u evrozoni, rekao da su na loše ekonomske pokazatelje nepovoljno uticali i vremenski uvjeti.

U RS je u padu BDP, smanjen je izvoz, a uvoz i nezaposlenost su rasli.

"Stanje u zoni eura i regionu te vremnski uvjeti imali su za posljedicu nepovoljna kretanja u prva tri kvartala 2012. godine, koja se ogledaju prvenstveno u smanjenju izvoza u odnosu na isti period prethodne godine i smanjenju fizičkog obima industrijske proizvodnje, što se odrazilo i na tržište rada, gdje se problem nezaposlenosti, kao i u ostalim zemljama u svijetu, zadržao kao najveći negativni efekt ekonomske krize", priznao je Džombić.

Predstavljajući ekonomsku politiku RS-a za 2013., on je dodao i da je na osnovu zabilježenih makroekonomskih pokazatelja, evidentno da tokom devet mjeseci 2012. godine ekonomija RS-a bilježi smanjenu privrednu aktivnost u odnosu na prethodnu godinu.

Izraženo u ciframa, u 2011. u RS-u su ostvarene kvartalne stope realnog rasta BDP-a od 1,4 posto, 1,1, 0,8 posto, na osnovu kojih se vidi da je krajem prethodne godine došlo do usporavanja rasta BDP-a.

Međutim, u prvom i drugom kvartalu 2012. ostvarene su negativne stope realnog rasta BDP-a od -0,9 i -0,3 posto respektivno, u odnosu na iste kvartale 2011. godine.

Vlada RS-a potvrđuje i da je u 2011. u tom bh. entitetu zabilježena prosječna stopa inflacije od 3,9 posto, a u toku ove godine dolazi do smirivanja inflatornih kretanja, i u septembru iznose dva posto, te procjenjuju da će u 2012. godišnja stopa inflacije iznositi 2,1 posto. Projekcija za 2013. je 1,9 posto.

Kao ciljevi ekonomske politike, na kojima će Vlada RS-a, putem svojih mjera, intenzivno raditi u 2013. su, kako je rekao Džombić, pozitivan privredni rast, očuvanje radnih mjesta, fiskalna stabilnost, socijalna održivost i pravičnija preraspodjela, unapređenje poslovnog ambijenta radi povećanja konkurentnosti domaće privrede, stabilnost javnih preduzeća, evropske integracije, regionalna saradnja i smanjenje negativnih efekata ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Također, najavljuje i da će uputiti inicijativu za izmjenu Zakona o carinskoj politici BiH u dijelu koji se odnosi na bankarske garancije isključivo za lon poslove da bi se one zamijenile drugim sredstvima osiguranja.

Osim toga, uputit će se inicijativa i za izmjene Zakona o carinskoj tarifi BiH, odnosno Carinsku tarifu BiH za narednu godinu, u pravcu smanjenja carinske stope koje se plaćaju pri uvozu repromaterijala koji nije porijeklom iz EU, s obzirom na to da je u EU carina koja se plaća pri uvozu istih repromaterijala znatno niža u odnosu na carine u BiH.

U Prijedlogu ekonomske politike se potvrđuje i da je Vlada prihvatila prijedlog Saveza sindikata da će zadržati isti broj zaposlenih u javnom sektoru RS-a i u skladu sa svojim ovlaštenjima uticati na provođenje iste mjere i na nivou institucija BiH.

Džombić je u svom izlaganju poslanicima, od 40 minuta, iznio stav da je Vlada pažljivo analizirala privredna kretanja te predložila "kredibilne politike", ali i dodao da "nema pravo da zatvara oči" na negetivnim upozorenjima kada je u pitanju naredna godina.

On je dodao da sigurno neke mjere koje se predlažu nisu popularne, ali da se moraju provesti radi, kako je rekao, očuvanja fiskalne stabilnosti RS-a.