BiH
0

Džombić predložio Nikolu prijedlog raspodjele prihoda

FENA
Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić uputio je predsjedavajućem Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH Piteru Nikolu tri prijedloga koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza sa Jedinstvenog računa UIO, navodeći i preduvjete za realizaciju predloženih koeficijenata.

Prema prvom prijedlogu, koji se odnosi na novembar i decembar ove godine, koeficijeniti bi bili za Federaciju BiH 65,4 odsto, za RS 31,5 odsto i za distrikt Brčko 3,1 odsto, uz uvjet da UO UIO prihvati da bude izvršeno poravnanje za ovu godinu po predloženim koeficijentima.

Drugi prijedlog odnosi se na novembar ove godine i prema njemu koeficijenti bi bili za FBiH 65,6 odsto, za RS 31,3 odsto i distrikt Brčko 3,1 odsto, a uvjet za realizaciju ovih koeficijenata bio bi da UO UIO prihvati privremeno poravnanje sa 31. oktobrom ove godine, te da bude izvršeno u roku od 30 dana.

Prema trećem prijedlogu, koji se odnosi na novembar i decembar, koeficijenti bi bili za FBiH 65 odsto, za RS 31 odsto i za distrikt Brčko tri odsto, uz napomenu da će izdvajanje na račun rezervi od jedan odsto sredstava biti naknadno dogovoreno.

"Preduvjet za realizaciju navedenih koeficijenata raspodjele je prihvatanje UO UIO da izvrši privremeno poravnanje sa 31. oktobrom ove godine po predloženim koeficijentima u roku od 30 dana", navodi Džombić u pismu Nikolu.

U pismu se dodaje da se prihodi od indirektnih poreza, prikupljeni na Jedinstveni račun UIO BiH, raspoređuju: 1) na račun rezervi u visini od 10 odsto, osim u slučaju trećeg prijedloga, 2) za budžet BiH za finansiranje institucija BiH, na osnovu iznosa navedenog u budžetu BiH za 2006. godinu za finansiranje institucija BiH (dnevno iznosi 2.202.334 KM).

Prihodi prikupljeni na Jedinstveni račun, prema ovom prijedlogu, raspoređuju se i za finansiranje spoljnog duga u visini dospjelih obaveza, oduzimanjem od dijela preostalog iznosa FBiH i RS, izračunatog u skladu sa prethodno navedenim pod tačkom dva i direktnim plaćanjem tih iznosa u državni budžet u skladu sa raspodjelom sredstava iz tačke dva.

"Dio preostalog iznosa prihoda raspoređuje se i doznačava FBiH, RS i distriktu Brčko prema jednom od tri navedena prijedloga privremenih koeficijenata raspodjele", navodi se u pismu koje je Džombić uputio predsjedavajućem UO UIO BiH povodom preuzete obaveze da se ministri finansija FBiH, RS-a i distrikta Brčko pismeno izjasne o prijedlogu koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza sa Jedinstvenog računa UIO BiH.