BiH
0

Džombić: Nema saglasnosti na povećanje budžeta BiH

FENA
Aleksandar Džombić (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Aleksandar Džombić (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić tvrdi da će budžet BiH do kraja godine biti na privremenom finansiranju.

“Mi nećemo dati saglasnost na povećanje budžeta bh. institucija jer ono nema uporište u ovakvoj kriznoj realnosti. Nismo postigli dogovor ni o fiskalnom okviru. Na državnom nivou moguće su uštede do 200 miliona maraka, ali pritisci uporno idu u pravcu dodatnog povećanja budžeta na šta nećemo pristati”, ustvrdio je Džombić, tokom današnjeg obraćanja parlamentu RS-a.

Džombić je, odgovarajući na poslanička pitanja, rekao da to što je neko brat Milorada Dodika, “ne bi trebao biti razlog da ne može učestvovati i u dobijanju koncesije”.

Prethodno je šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica, u sklopu “Aktuelnog sata”, pitao Džombića ko je vlasnik prduzeća „Agro- voće“, koje je kupilo i uknjižilo vlasništvo nad 273 hektara zemljišta, a bilo je dato pod koncesiju.

“To isto pitanje smo vam postavili na prethodnom skupštinskom zasjedanju, pa ste nam Vi poslali ogovor o koncesionarima nad državnim zemljištem, umjesto da ste nam odgovorili da je vlasnik tog zemljišta Goran Dodik, brat predsjednika RS-a”, kazao je Govedarica.

Džombić je odgovorio da koncesiona politika jeste javni dokument, da su podaci o dodijeljenim koncesijama javni, te da se sve radi u skladu sa zakonom.

“To što je Goran Dodik brat predsjednika RS-a ne bi trebao biti razlog da ne može učestvovati i u dobijanju koncesija kao što se neprimjereno govorilo i o kreditima datim u tom kontekstu”, kazao je entitetski premijer.

Govedarica je u ocjeni ovog odgovora predsjednika Vlade, kazao da, “kada bi Džombića mogli staviti na detektor laži, tek onda bismo mogli vidjeti kolika je amplituda na tom instrumentu”.

Njegov stranački kolega Zoran Latinović pitao je po kom zakonskom osnovu i s kojim ciljem Vlada vrši dokapitalizaciju privatnih preduzeća.

Džombić je odgovorio da u svim zakonskim propisima, koji tretiraju tržište hartija od vrijednosti, kao i u zakonskom okviru koji uređuje funkcioniranje Investiciono-razvojne banke postoji osnov za ovakve intervencije kojima je bio cilj oživljavanje i zadržavanje stabilnosti na finansijskom tržištu.

“Nužno je bilo da obezbijedimo dalje kreditne aktivnosti s aspekta potreba privrede”, rekao je Džombić, ali Latinović je, međutim, samo djelimično uvažio ovakav odgovor.

On je naveo nedavne primjere direktnog kreditnog finansiranja IRB-a mimo poslovnih banaka po krajnje rizičnim uvjetima plasmana u privatne kompanije i to samo one koje su “u prvom prstenu oko vrha sadašnje vlasti”.

Boris Jerinić iz SDS-a pitao je da li se potajno planira prijenos postrojenja Željeznica RS-a iz Doboja u Prijedor. Džombić je odgovorio da takvih inicijativa nema.

Slobodan Popović, iz SDP-a, pitao je Džombića za pojašnjenja informacije u ugovoru koji je kiparska firma “Forens bio enerdži” sklopila sa “Šumama Srpske” o koncesiji na deset godina na eksploataciju 400.000 kubika drvne mase.

“To je nešto malo manja količina od ukupnog godišnjeg prirasta. Ako je ova informacija tačna onda je ovaj naš prirodni resurs u velikoj opasnosti”, rekao je Popović.

“Takav ugovor nije bio na sjednici Vlade i ja ga nisam potpisao”, rekao je Džombić ali nije isključio mogućnost da je ugovor potpisao neko drugi na nižem nivou.

On je potvrdio i da je tri milijarde i 560 miliona trenutno zaduženje RS-a.

Poslanici su danas razmatrali i odluku Vlade RS-a o zaduženju dugoročnim obveznicama u iznosu od 120 miliona KM, što je opozicija oštro kritizirala, a Džombić branio stavom da je novac neophodan jer su izostali krediti MMF-a i Svjetske banke.

Dan za glasanje je u petak, kada će se poslanici izjasniti o svim tačkama koje će razmatrati do tog dana.