BiH
0

Džombić će za desetak dana predložiti novu Vladu RS-a

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Novoimenovani mandatar za sastav Vlade RS-a Aleksandar Džombić izjavio je da će nastojati da za desetak dana predloži sastav nove izvršne vlasti tog bh. entiteta.

Džombić kaže da će nova vlada biti vlada kontinuiteta, s tim da će prioritet biti investicije u energetici i poljoprivredi, ali da neće biti zaboravljene ni započete reforme u socijalnom i penzionom sistemu.

"Od svojih budućih saradnika očekujem bespoštedan angažman. Prije svega, želim da shvate da je to obaveza, a ne privilegija i da samo takvim angažmanom svi zajedno možemo da postignemo rezultat", rekao je Džombić na pres-konferenciji nakon imenovanja za mandatara.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je nakon imenovanja aktuelnog ministra finansija RS-a za mandatara za sastav nove Vlade RS-a rekao da očekuje da će biti uspješan te da će imati podršku u procesu formiranja nove Vlade u što kraćem roku.

Dodik je na pres-konferenciji rekao da je imenovanje Džombića proisteklo na osnovu zaključka Izvršnog odbora SNSD-a i stavova koje je čuo tokom konsultacija u proteklom periodu.

Dužnost mandatara je da u što kraćem roku obavi konsultacije te predloži program i novi sastav Vlade RS-a.

“Očekujem da će se u tim konsultacijama uvažiti izborni rezultat i, zajedno s koalicionim partnerima doći do strukture entitetske vlade koja će imati opštu podršku te da će u saradnji sa strukovnim organizacijama i udruženjima važnim za RS, te opštinama, dođi do vlade koja će ostvariti očekivanja i koja će u što kraćem roku dobiti povjerenje Narodne skupštine”, pojasnio je Dodik

Za Džombića je rekao da je bio njegov najbliži saradnik u Vladi, zajedno s ostalim ministrima te da je to i očekivan izbor.

Dodik je još rekao da očekuje formiranje Vlade do sredine decembra i da će Skupština najkasnije do kraja godine predložiti budžet, da bi RS u stabilnim finansijskim okvirima mogla da nastavi svoj rad.

Od nove Vlade također očekuje da će dati odgovore na otvorena pitanja i neophodne reforme te da će više biti fokusirana na realna ekonomska pitanja i rješenja u realnom sektoru privrede.