Imenovan Srdić, ali ne i Dragičević
35

Džihanović dobio podršku Doma naroda, ali ne i Kluba Bošnjaka

Piše: E. G.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Federalnog parlamenta dao je saglasnost na imenovanje dvoje sudija Ustavnog suda ovog entiteta, Šahbaza Džihanovića i Mladena Srdića, dok kandidatkinja Dragica Dragičević nije dobila podršku Doma.

O kandidatu Šahabazu Džihanoviću svaki od klubova se pojedinačno izjašnjavao, tako je iz Kluba Bošnjaka 12 delegata glasalo protiv, a pet je bilo za. U Klubu Hrvata Džihanovića je podržalo osam delegata, jedan je bio suzdržan, dok je u Klubu Srba za Džihanovićevo imenovanje bilo 11 delegata, dva protiv i dva suzdržana.

Nakon toga, cjelokupan Dom naroda se izjasnio o njegovom imenovanju gdje je 26 delegata bilo za, dva suzdržana i 19 protiv.

Kada je u pitanju imenovanje Mladena Srdića, on je imenovan sa 42 glasa za, dva suzdržana i jedan protiv.

Dragica Dragičević, kandidatkinja iz reda Hrvata za sudiju Ustavnog suda FBiH, nije dobila podršku Doma. Dvadesetpet delegata je bilo protiv njenog imenovanja, jedan je suzdržan, a sedam je bilo za.

Međutim, pošto je Klub Bošnjaka povukao mehanizam za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Šahbaz Džihanović će moći biti sudijom Ustavnog suda FBiH tek nakon što se Ustavni sud o tome očituje.