BiH
11

Dževdet Tuzlić obilježio 35 godina novinarskog rada

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Ove godine navršava se 35 godina profesionalnog rada bosanskohercegovačkog novinara Dževdeta Tuzlića. U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, tim povodom 29. marta je otvorena multimedijalna izložba “Treća dimenzija i više od toga - Život na sticku”.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Život na sticku" objedinjava dio opusa koji je sadržan u susretima s nekim od najeminentnijih aktera svjetske, europske, regionalne i bosanskohercegovačke kulturne scene u razdoblju od 35 godina rada Dževdeta Tuzlića.

"Ja sam 35 godina u profesionalnom novinarstvu i živio sam sa jednom plejadom kulturnih poslanika sa kojima sam uspio uraditi intervjue. Želio sam da tih svojih 35 godina u novinarstvu obilježim na neki način, želim zabilježiti jednu epohu", rekao je na konferenciji za novinare Dževdet Tuzlić.

Kultura je bila najčešći i najvažniji okvir tri i pol desetljeća dugog razdoblja Tuzlićevog bavljenja novinarstvom, čije obilježavanje u formi izložbe je zamišljeno kao prezentacija nekoliko karakterističnih segmenata iz veoma bogate novinarske prakse.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Ova izložba je imala za cilj da sažme jedno vrijeme i da kroz audio i video materijale prikaže moj rad", kazao je Tuzlić.

Izložbu je došao posjetiti i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz Schilling.

"Nije riječ ni o kakvoj protokolarnoj posjeti, već prijateljski čin prema Dževdetu Tuzliću, autoru multimedijalne postavke kojom obilježava 35 godina profesionalnog novinarstva", izjavio je Schilling.