Vijeće naroda RS-a
0

Dževad Osmančević spreman na ostavku

FENA
Kolegij Vijeća naroda Republike Srpske ni danas nije postigao dogovor o sazivanju sjednice tog tijela koje je zasjedalo još od sredine jula.

Klub Bošnjaka je danas izrazio spremnost da se zakaže sjednica Vijeća naroda RS-a na kojoj bi se razmatrala samo inicijativa o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa na Strategiju razvoja lokalne uprave i samouprave RS-a od 2009. do 2015.godine, ali ne i drugi zakonski akti na koje je stavljen veto zbog povrede vitalnog nacionalnog interesa.

Međutim, tu inicijativu nisu prihvatili članovi Predsjedništva Vijeća naroda iz reda srpskog i hrvatskog naroda, koji smatraju da bi Vijeće trebalo da razmatra sve četiri inicijative o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa, koliko ih je pokrenuto do sada.

Po istom sistemu na Kolegiju nije prošao ni zahtjev predsjedavajućeg Vijeća naroda RS-a Dževada Osmančevića, koji je iskoristio svoje poslovničko pravo da zakaže sjednicu za 5. novembar, ali samo s pomenutom tačkom dnevnog reda.

Osmančević je, u izjavi novinarima nakon sjednice Vijeća naroda RS-a, rekao da nije mogao zakazati sjednicu sa četiri tačke dnevnog reda, jer je Klub Bošnjaka u tom slučaju najavio svoj nedolazak.

“Ne mogu kao predsjedavajući da sazovem sjednicu Vijeća naroda na kojem neće biti klub koji je pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa, a koji treba to da obrazloži, ponudi eventualne amandmane i drugo“, ističe Osmančević. U ovom trenutku je njegova obaveza kao predsjedavajućeg Vijeća naroda da ukazuje na ozbiljnost situacije, ali da je isto tako vrijeme da sve institucije kojih se tiče ovaj problem shvate ozbiljnost situacije.

“Nemamo reakciju od ustavnih sudova BiH i RS-a i na određeni način se stvara jedno stanje u Vijeću naroda koje nije tačno. Ne može se kvalificirati da Vijeće naroda RS-a ne radi“, zaključio je Osmančević.

Izrazio je spremnost i da ponudi i ostavku u slučaju da ustavni sudovi odluče negativno u slučaju apelacije Kluba Bošnjaka, odnosno da nije povrijeđen ustav i zakon.

Podsjećanja radi, još u julu je Klub Bošnjaka Vijeća naroda RS-a odlučio da ne razmatra akte usvojene u Narodnoj skupštini RS-a 14.jula sve dok Ustavni sud RS-a ne uskladi svoj poslovnik o radu s ustavom i zakonom o Ustavnom sudu RS-a da se ne bi dešavala preglasavanja bošnjačkih sudija.

Ta odluka uslijedila je nakon što je Ustavni sud RS-a ustavnim proglasio Zakon o lokalnoj samoupravi RS-a kojim je iz imena gradova Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica izbrisan prefiks „bosanski“.

Nakon toga Klub Bošnjaka pokrenuo je pitanje ocjene ustavnosti spornog poslovnika i zakona pred Ustavnim sudom BiH.