Nagrada bh. piscu
21

Dževad Karahasan odlikovan Goethe medaljom

FENA
Dževad Karahasan
Dževad Karahasan
Jednom godišnje, Goethe-Institut dodjeljuje Goethe medalju, kao službeno odlikovanje Savezne Republike Njemačke kojim se odlikuju osobe iz stranih zemalja koje su na izvanredan način zaslužne za promoviranje njemačkog jezika i međunarodne kulturne razmjene.

Ove godine Goethe-Institut dodjeljuje 28. augusta u Weimaru 58. put Goethe medalju.

Predsjednik Goethe-Instituta Klaus-Dieter Lehmann uručit će ove godine, u rezidenciji u Weimeru, službeni orden Savezne Republike Njemačke litvanskoj naučnici za književnost i pozorište Ireni Veisaite, kazahstanskom pozorišnom režiseru Bolatu Atabayev i bosanskom piscu Dževadu Karahasanu.

Pohvalni govor održat će naučnica za književnost Aleida Assmann, suosnivač i direktor pozorišta Rurske oblasti Helmut Schäfer i autor Martin Mosebach.

Ove godine Goethe-Institut s Goethe medaljom ukazuje čast istaknutim članovima društva na koje je transformacija i prestanak njihove nacionalno-državne strukture imala dubok utjecaj.

"Dobitnici nagrade bili su u dodiru s ratom, represijom, progonom i izgonom. U svom kulturnom stvaralaštvu, zalažu se za otvorenu obnovu nacionalne traume i tematiziraju suvremene društvene probleme. Oni pokazuju hrabrost da podignu svoj glas i vjeruju u moć riječi", navodi se u obrazloženju izborne komisije.

Virtouzni pripovjedač Dževad Karahasan odlikovan je Goethe medaljom kao graditelj mostova između njemačkog govornog područja i Bosne i Hercegovine, te za njegov angažman za evropsko sporazumijevanje.

Goethe medalja stvorena je 1954. godine od uprave Goethe-Instituta, a 1975. godine priznata je kao službeni orden Savezne Republike Njemačke.

Od 1992. do 2008. godine, dodjela medalje vršila se jednom godišnje u Weimaru, povodom godišnjice smrti Goethea, a 2009. godine dodjela je upriličena prvi put 28. augusta, na dan rođenja Goethea.

Od prve dodjele 1955. godine, ukupno je počastvovano 329 osoba iz 61 zemlje. Među mnogobrojnim dobitnicima ove nagrade bili su Adonis, Daniel Barenboim, David Cornwell alias John le Carré, Pierre Bourdieu, Lars Gustafsson, sir Ernst Gombrich, Agnés Heller, György Ligeti, Ariane Mnouchkine, sir Karl Raimund Popper, Jorge Semprún, Billy Wilder, Helen Wolff.