BiH
0

Džerard Selman predložen za predsjednika Ustavnog suda RS-a

FENA
Džerard Selman
Džerard Selman
Aktuelni ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman i zvanično je predložen za novog predsjednika Ustavnog suda RS-a.

Selmana je na tu najveću pravosudnu funkciju u RS-u, kako se i očekivalo, predložio predsjednik RS-a Milorad Dodik.

"U skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima predložio sam ministra pravde Džerarda Selmana za predsjednika Ustavnog suda i sudije. Moje ustavno pravo je da na bazi prijedloga koje dobijem od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH izaberem određeni broj kandidata i to sam učinio“, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Dodik očekuje da će Selman dobiti i potvrdu entitetskog parlamenta.

Proceduru izbora novih sudija Ustavnog suda RS-a vodilo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i ranije su obavljeni razgovori s prijavljenih 45 kandidata.

Nakon toga je lista predloženih kandidata dostavljena predsjedniku RS-a, koji je parlamentarcima proslijedio konačan prijedlog pet kandidata za sudije Ustavnog suda RS-a.

Ukoliko Selman, koji osim funkcije ministra pravde RS obavlja i potpredsjedničku u Vladi RS, bude izabran u Ustavni sud RS-a, uslijediće i određene promjene u Vladi RS-a.

Mediji su ranije spekulirali da bi na njegovo mjesto mogla doći aktuelna ministrica trgovine i turizma Gordana Zlatković, a nju bi na toj poziciji trebalo da zamijeni nekadašnji ministar nauke i tehnologije Bakir Ajanović, koji međutim, tvrdi da ga niko nije još kontaktirao, ali i da neće odbiti takvu ponudu.

Spominjana je i druga opcija, opet nezvanično, a po njoj bi aktuelni ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Davor Čordaš prešao u resor trgovine i turizma.