Srednjoškolci kao uposlenici
0

Dženita Muminović će jedan dan raditi kao stjuardesa BH Airlinesa

Piše: N. Grabovica
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ovogodišnji projekt "Volontiraj-kreditiraj" i Socijalni dan okupit će blizu 2.000 učenika iz 135 srednjih škola BiH, koji će na jedan dan svoje škole zamijeniti raznim institucijama i firmama, radeći za dnevnicu od 20 KM.

Na današnjoj konferenciji za medije koordinatori projekta istakli su da su se mnoga preduzeća i institucije odazvali pozivu da zaposle srednjoškolce na jedan dan. Kao najveći poslodavac pokazalo se Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke koji će u Ministarstvu te drugim obrazovnim ustanovama 18. oktobra zaposliti 150 učenika iz cijele BiH.

Ministar Damir Mašić kazao je kako je saradnja Ministarstva i Infohousea, organizacije koja implementira ovaj projekt, počela još prošle godine.

"Želimo na ovaj dan uputiti apel svim odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH da u svojim sredinama kreiraju sekcije društvenog servisa i tako omoguće mladim ljudima da posjete djecu bez roditeljskog staranja, stare osobe te djecu s poteškoćama u razvoju kako bi razvili osjećaj solidarnosti", naglasio je Mašić.

Dalila Bavčić, koordinatorica projekta Socijalni dan, istakla je kako se iz godine u godinu povećava broj škola, gradova i poslodavaca koji učestvuju u projektu.

"Srednjoškolci će za jedan dan zaraditi 20 KM, a taj novac će biti uplaćen na zajednički projektni račun. Poslije toga, učenici će biti educirani kako napisati projekt za unapređenje svoje lokalne zajednice, a te projekte prezentirat će zajednički u Sarajevu u martu kada će dobiti do 2.000 KM za realizaciju tih ideja", kazala je Bavčić.

BH Airlines je jedan od poslodavaca koji su se sami prijavili za učestvovanje u ovoj akciji te će u četvrtak zaposliti učenicu Srednje saobraćajne škole iz Sarajeva Dženitu Muminović, koja će taj dan raditi kao stjuardesa na letu za Kopenhagen, kazano je na kraju današnje konferencije za medije.