Višegrad
0

Dženaza za četvero ubijenih i identifikovanih žrtava

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Kolektivna dženaza-namaz i ukop četiriju identifikovanih žrtava iz Višegrada koje su ubijene početkom juna 1992. godine obavljeni su danas na šehidskom mezarju Stražište u Višegradu.

Riječ je o Smaili Memišević i njezinoj djeci Ibrišimu Memiševiću i Medihi (Memišević) Ahmetspahić, kao i Medihinoj devetomjesečnoj kćerki Ameli Ahmetspahić.

Tijela su ekshumirana prije šest godina u grobnici na Veljem Lugu, ali su tek ove godine identifikovana i ukopana.

Dženaza je popraćena neprijatnim incidentom.

„Porodice ubijenih i nestalih koje su prisustvovale dženazi doživjele su neprijatnost. Moram da kažem, da javnost zna, za veliki šok koji smo doživjeli danas kada smo došli na gradsko mezarje Stražište. Pored mezara bebe našli smo bačenog psa, uginulog ili ubijenog. Svi smo doživjeli šok kad su tijela dovezena i kad su to porodice vidjele“, izjavila je za Fenu predsjednica Udruženja porodica nestalih lica i civilnih žrtava agresije „Višegrad 92“ Hedija Kasapović.

Prema njenim riječima, u blizini nije bilo nijednog policajca, iako je višegradska policija bila uredno obaviještena da će danas biti obavljena kolektivna dženaza.

Dženazi nije prisustvovao niko od zvaničnika, osim predsjednika Skupštine opštine Višegrad i predsjednika Islamske zajednice Višegrad Bilala ef. Memiševića.