BiH
0

Dženaza i ukop posmrtnih ostataka 37 žrtava iz sarajevske Kasindolske ulice

FENA
Više hiljada građana Sarajeva oprostilo se danas od 37 sugrađana - šehida iz sarajevske Kasindolske ulice, čiji su posmrtni ostaci nakon 15 godina traganja ekshumirani iz masovne grobnice na Romaniji.

Dženaza i ukop posmrtnih ostataka obavljeni su danas na šehidskom mezarju "Kovači" u prisustvu porodica žrtava, predstavnika vlasti u BiH, vjerskih dostojanstvenika i građana Sarajeva.

Dženazu-namaz predvodio je naibu reis Islamske zajednice u BiH Ismet ef. Spahić.

Obraćajući se prisutnima naibu reis Spahić izrazio je nadu da će pravda stići sve zločince.

Prisutnima su se obratili i predsjednica Udruženja "Žene Kasindolske 1992." Nisveta Zametica te općinski načelnici Ilidže i Starog Grada Sarajevo Amer Ćenanović i Mustafa Resić.

Uz poruku da ovaj slučaj treba biti opomena kako se nešto slično više nikada ne bi ponovilo, izrazili su očekivanje da će nadležni organi učiniti sve da nalogodavci i izvršitelji zločina nad 37 muškaraca iz Kasindolske budu primjereno kažnjeni.

Trideset sedam muškaraca iz Kasindolske su u maju 1992. odvedeni i prebačeni u logor Kula.

U Kuli su bili zaočeni sedam dana i nakon toga im se gubi svaki trag, sve do 23. maja ove godine, kada su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani na lokalitetu između Pala i Sokoca, a potom prebačeni u Gradsko groblje Visoko, gdje su identificirani.

Iako je od tragičnih dešavanja proteklo više od 15 godina još niko nije odgovarao za zločin počinjen nad stanovnicima Kasindolske.

Prije dženaze na Kovačima u sarajevskoj Carevoj džamiji proučen je tevhid.