Turisti preplavili Sarajevo
0

"Džeko" upoznao djevojku s čarima Baščaršije

Piše: N. J.
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sarajevo i Bosna i Hercegovina oduvijek su bili velika atrakcija za turiste iz mnogih zemalja. Ovog ljeta je u glavnom gradu BiH, a posebno na Baščaršiji, to posebno došlo do izražaja.

Naravno, najzanimljiviji je stari dio grada, Baščaršija, zanatske radnje, Sebilj, Morića han, ali i vjerski objekti, Begova džamija, katedrala, Pravoslavna crkva... Mnogima zastane dah pred rukotvorinama sarajevskih kujundžija, koji tokom sezone zadovoljno trljaju ruke.

Prodaju se i drugi suveniri, ali i dresovi reprezentacije BiH, koja je, očito, sve popularnija u svijetu. Turisti kupuju dresove Spahića, Pjanića, a naravno najpopularniji je Džeko. Na jednog "Džeku" smo baš naišli, s djevojkom, koja nije krila oduševljenje, je uživao u baščaršijskom ambijentu.

Ulice Sarajeva ovih dana pune su Talijana, Francuza, Nijemaca, Grka, Turaka..., a tu su svakako i turisti iz našeg najbližeg okruženja, Hrvatske i Srbije. Poneko od njih uz razgovoru spomene Vrelo Bosne, ratni tunel, ali su uglavnom svi sasvim dovoljno impresionirani onim što mogu vidjeti na Baščaršiji, a posebno niskim cijenama koje im omogućuju da udovolje svim prohtjevima. Nerijetko se turisti odlučuju da u sklopu posjete Sarajevu obiđu i Mostar i Počitelj, dok je, opet, nekima interesantan i stari vezirski grad Travnik. Uživajte u fotogaleriji koju je snimio naš fotograf...