Naša zemlja
0

Džeko u Manchester, Grigorije u Mostar

Piše: Senad Šepić
I dok se raspravljalo o tome može li "bosanski dijamant“ odoljeti arapskim dijamantima i prelasku na Otok, druga supervažna vijest je stigla iz središta Hercegovine: Mostar je nakon osamnaest godina ponovo sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke. Prelasku iz Trebinja u Mostar nije odolio ni vladika Grigorije.

Otočki, njemački, bosanskohercegovački, hrvatski... mediji prate svaki korak našeg reprezentativca Edina Džeke. Prate ga u 6 i 30h ujutro kako napušta Wolfsburgov kamp u Španiji, citiraju trenera Manchester Cityja Mancinija, razmišljaju kakav će biti u tandemu sa Tevezom, računaju koliko će zarađivati na dan, pišu o njegovoj porodici u Sarajevu, analiziraju ovaj najveći transfer u historiji Bundeslige... I dok se raspravljalo o tome može li "bosanski dijamant“ odoljeti arapskim dijamantima i prelasku na Otok, druga supervažna vijest je stigla iz središta Hercegovine: Mostar je nakon osamnaest godina ponovo sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke. Prelasku iz Trebinja u Mostar nije odolio ni vladika Grigorije. 0vaj prelazak važan je kako za Srpsku pravoslavnu crkvu tako i za ukupne odnose u Bosni i Hercegovini.

U Mostaru i njegovoj okolini nalaze se pravoslavni kulturno-historijski spomenici (mahom porušeni u ratu) od nacionalnog značaja, a među njima svakako najznačajniji je manastir Žitomislić. Danilo Pavlović, iguman ovog manastira, već duže vrijeme bori se za povratak Srba u dolinu Neretve, a rat i negativan odnos Srpske pravoslavne crkve prema ovom dijelu naše zemlje u ratno i poratno vrijeme snažno su ugrozili ono što su generacije Srba na tom prostoru gradile. U Trebinju se vladika, između ostalog, bavio proizvodnjom vina i rakije, te će povratak sjedišta eparhije u Mostar zahtijevati znatno širi vladikin angažman. Ukoliko ne želi da prelazak eparhije u Mostar ostane samo simboličke naravi, Grigorije će morati prvenstveno baviti se i ulagati u ljudski faktor.

Obje vijesti su dobre, i da je Džeko prešao u City i to da se Eparhija zahumsko-hercegovačka vratila u Mostar. Edin Džeko je nacionalna sportska ikona i njegov uspjeh je uspjeh i naše zemlje. I on je dokaz da iz male Bosne i Hercegovine dolaze velike ličnosti. Rušenje vjerskih objekata, ubijanje, protjerivanje te insistiranje na podjeli države, s druge strane, dokaz je da u ovoj zemlji ima i veliki broj malih koji misle da su veliki. Džeki želim što više golova i dobrih igara u dresu Man Cityja, a Grigoriju, i nama svima, želim da se što više Srba vrati u dolinu Neretve. Značiće to pobjedu svih nas.

Svim pravoslavcima, ujedno, čestitam i Božić. Neka ga provedu u miru i dobru sa svojom rodbinom, prijateljima i komšijama.