BiH
0

Džeferović pozvao sve da poštuju Ustav BiH, odluke Ustavnog suda i Dejton

FENA
Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je danas za Fenu da poziva sve u Bosni i Hercegovini da poštuju Ustav BiH, odluke Ustavnog suda i Dejtonski mirovni sporazum, jer je to svima u interesu.

Također, pozvao je bh. institucije i međunarodne institucije zadužene za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma da štite autoritet Ustavnog suda BiH, te da štite Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

Džaferović je naveo da je za njega današnja odluka Ustavnog suda BiH, kojom je odbijen zahtjev RS-a za preispitivanje ranije odluke, sasvim očekivana jer smatra da je više nego jasno da nisu postojale nikakve nove okolnosti za koje Ustavni sud nije znao kad je donosio odluku o neustavnosti Dana RS-a koje bi bitno utjecale na tu odluku.

Istakao je da je jasno i da je zakazivanje referenduma o pitanju koje je Ustavi sud BiH proglasio neustavnim na tragu daljnje povrede odluke tog suda a ne njenog provođenja, te je za njega logično da je Sud danas donio i odluku o privremenoj mjeri kojom je naložio obustavljanje daljnjih aktivnosti na provođenju referenduma.