Stopa kriminaliteta veća u 2010.
0

Džebo: "Sigurnosna situacija u FBiH je zadovoljavajuća"

FENA
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Na području Federacije BiH tokom 2010. godine registrirano je ukupno 23.217 krivičnih djela, što je za 690 krivičnih djela ili za 3,1 posto više nego u 2009. godini. Za spomenuta krivična djela osumnjičeno je 16.718 osoba, od kojih su 6.804 povratnici u činjenju krivičnih djela, a 1.777 maloljetne osobe.

Ovi i drugi pokazatelji prezentirani su danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o stanju kriminaliteta u FBiH i aktivnostima Federalne uprave policije (FUP) govorili zamjenik direktora ove uprave Samir Džebo, načelnik Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala Edin Vranj, načelnik Odsjeka za borbu protiv terorizma Mirko Kuprešaković, komandant Jedinice za zaštitu ličnosti i objekata Ensad Korman, načelnik Odjela za kriminalistička vještačenja Mladen Milosavljević i Ibro Bešlija, pomoćnik komandanta Specijalne policijske jedinice.

Kako je rečeno, u toku 2010. godine rasvijetljeno je 63 posto krivičnih djela počinjenih u FBiH, što je za jedan posto više u odnosu na prethodnu godinu.

FUP je nadležnim tužiteljstvima u protekloj godini dostavio 271 izvještaj (70 više u odnosu na 2009.) o izvršenju 534 krivična djela protiv 448 osoba.

Tokom 2010. godine policijski službenici Sektora kriminalističke policije izvršili su 344 pretresa i pritom oduzeli veliku količinu vatrenog i hladnog oružja, municije, računarske i druge elektronske opreme, nakita, cigareta, novca, te određen broj automobila i krivotvorenih isprava.

Odsjek za borbu protiv terorizma je u saradnji s drugim agencijama za provedbu zakona angažiran na rasvjetljavanju terorističkog čina - eksplozije u Bugojnu. Istovremeno, FUP je kao član delegacije BiH prisustvovao potpisivanju Međunarodnog sporazuma o saradnji u oblasti antiterorističkih aktivnosti.

Jedinica za zaštitu ličnosti i objekata angažirana je na osiguranju 13 objekata i 11 ličnosti u FBiH, zatim 97 pratnji predstavnika stranih zemalja, među kojima i državne tajnice SAD-a Hilary Clinton, te osoba tokom provođenja općih izbora u BiH.

U Centru za forenziku i podršku koji djeluje pri FUP-u uspješno je okončano 1.369 različitih vještačenja, uključujući hemijska, toksikološka, biološka, balistička...

Odjel za kriminalistička vještačenja je u 2010. godini dobio certifikat za punopravno članstvo u Evropskom udruženju forenzičkih institucija (ENFSI), a Odsjeku za biološka vještačenja dodijeljen je GEDNAP - certifikat u oblasti DNK analiza.

Specijalna policijska jedinica u 2010. godini operativno je angažirana 40 puta, a njen alpinistički tim više puta u potragama i ekshumacijama žrtava rata u BiH te kao potpora gorskoj službi spašavanja.

U sklopu FUP-a, a po zahtjevu Interpola Sarajevo, u toku 2010. raspisano je 1.126 difuznih i crvenih potjernica, a na traženje policjskih organa, sudova i tužiteljstava 950, te 35 međunarodnih potjernica, kao i 233 potjernice za osobama koje su se udaljile u nepoznatom pravcu ili se vode kao nestali.

Komentirajući novinarski upit o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u FBiH, zamjenik direktora FUP-a Samir Džebo ocijenio je da je stanje u tom pogledu generalno zadovoljavajuće, ali i da je neophodno raditi na stvaranju još boljeg sigurnosnog okruženja za građane i njihovu imovinu.

U tom pogledu, neophodno je i nadalje istrajavati na kadrovskoj popuni i osposobljavanju policijskih djelatnika, njihovom tehničkom opremanju, te potrebnim izmjenama i dopunama legislative, poručio je Džebo.