BiH
0

Džamiji Ferhadija u Sarajevu vraćen nekadašnji sjaj

FENA
Rekonstrukcija džamije (Foto: Arhiv)
Rekonstrukcija džamije (Foto: Arhiv)
Ferhadija džamiji u Sarajevu, sagrađenoj 1561. godine kao najmlađa podkupolna džamija u gradu sa kvadratnom osnovom, vraćen je stari sjaj nakon što su završeni konzervatorski i restauratorski radovi likovnog dekora njene unutrašnjosti.

Tim će povodom 8. jula biti upriličena prigodna svečanost kako bi bio obilježen završetak ovog projekta, rađenog u saradnji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i švedske Fondacije kulturno naslijeđe bez granica.

Realizacija Projekta konzervacije i restauracije likovnog dekora počela je u novembru 2011. godine. Jedan od njegovih važnijih segmenata predstavljalo je obrazovanje mladih stručnjaka volontera - arheologa, arhitekata, historičara umjetnosti i konzervatora koji su bili aktivno uključeni u cijelokupni proces.

Glavni restaurator na ovom projektu bio je Nihad Čengić.

Sekretar Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Esad Karahmet istaknuo je za Agenciju Fena da je prije tri do četiri godine završena prva faza radova kada je urađena konstruktivna sanacija džamije - sanirana su mehanička oštećenja na kupoli nastala u ratu, obnovljeni vanjski zidovi, urađena statika temelja i cijelog objekta, te saniran minaret.

"U drugoj fazi radova koja je počela krajem 2011. godine rađena je unutrašnja dekoracija džamije. Prvo su završeni istražni radovi, a nakon istražnog elaborata u saradnji s Komisijom za očuvanje spomenika BiH i Federalnim zavodom za zaštitu spomenika pristupili smo restauratorskim i konzervatorskim radovima - kazao je on.

Naglašava da je, koliko je to bilo moguće, vraćen originalan izgled likovnih dekoracija na zidovima džamije, što je urađeno na bazi istražnog eloborata i raspoložive literature. Projektom su obuhvaćene i vanjske sofe.

"Teško je reći koliko je likovni dekor bio oštećen, jer je na njemu bilo više slojeva - iz 16. i 17. stoljeća, zatim određene restauracije iz 19. i 20. stoljeća. Istražnim radovima je utvrđeno da su neki dijelovi dekora bili potpuno premazani u bijelu ili neku drugu boju, pa je te naslage bilo potrebno skidati tražeći izvorni izgled. Time je praktično u cjelosti izvršena restauracija i konzervacija enterijera džamije", naglasio je Karahmet.

O ističe da je u narednom periodu planirano uraditi rekonstrukciju kamenih ploča i popločavanje ispred džamije, u okviru dijela vanjskog uređenja objekta.

Na prigodnoj svečanosti džamiju će otvoriti imam Muris ef. Hadžibaščaušević, a predviđeno je da se zvanicama obrate predstavnici Fondacije kulturno naslijeđe bez granica, Federalnog ministarstva kulture i sporta i Islamske zajednice BiH, te restaurator Nihad Čengić.

Vjernici su do sada mogli ulaziti samo u improvizirani dio džamije zbog radova, dok će ona od ponedeljka pred predstojeći mjesec posta ramazan biti otvorena u cjelosti za redovnu upotrebu.

Ferhadija džamija ime je dobila po Ferhad-beg Vuković Desisaliću, bosanskom sandžak-begu. Zajedno sa haremom ova je džamija proglašena nacionalnim spomenikom BiH i pod zaštitom je države od novembra 2004. godine.