BiH
0

Džamija u Cerskoj koja je srušena u poplavama će ponovo biti izgrađena

NAP
Džamija u Cerskoj kod Vlasenice, koja je srušena tokom majskih poplava u Bosni i Hercegovini, bit će obnovljena, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Snimak vodene bujice, iz koje uspravno stoji samo minaret cerske džamije, obišla je svijet, nakon što su BiH u maju ove godine pogodile razorne poplave i klizišta.

U Muftijstvu tuzlanskom u srijedu je potpisan Sporazuma o ponovnoj izgradnji ove džamije. Sporazum su potpisali Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski i Mujo Hadžiomerović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.

Ovim sporazumom je precizirano da će Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini iz Fonda za saniranje šteta od poplava i klizišta obezbijediti inicijalna sredstva u iznosu od 30.000 KM za izgradnju ove džamije.

Muftija Fazlović je rekao da je srušena džamija u Cerskoj simbol poteškoća koje su narod zadesile u vrijeme majske prirodne nesreće, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Više privatnih lica iz zemlje i svijeta kao i veliki broj humanitarnih udruženja obećali su pomoć prilikom ponovne srušene džamije.

Zemljište za izgradnju nove džamije uvakufio je Bego-ef. Selimović, raniji imam u džematu Cerska.