Intenzivirana gradnja
1

Džamija na Ciglanama dobija munaru do kraja godine

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Ovih je dana intenzivirana izgradnja džamije u sarajevskom naselju Ciglane, koja je započeta još u aprilu 2008. godine, potvrdio nam je sekretar Medžlisa IZ Sarajevo, Esad Karahmet.

Prema njegovim riječima, radovi zapravo nisu nikad ni prestali, iako je gradilište mjesecima znalo zjapiti prazno.

"Pritom mislim da su se određeni radovi obavljali u radionici. Ne kažem da se sad nešto posebno intenzivno radilo sve vrijeme, ali da, zapravo se od samog početka gradnje uvijek nešto radi. Naprimjer, munara je rađena u radionici u Gračanici i sad njene dijelove dopremamo u Sarajevo kako bismo je montirali", kaže Karahmet.

On ističe kako očekuje da do kraja ove godine usprave munaru, završe dobar dio radova na vanjskom uređenju, krov, te zatvore objekt postavljanjem prozora i vrata.

"Nadam se da ćemo već za ramazan 2011. godine moći klanjati u toj džamiji, iako će trebati još dosta vremena da definitivno završimo džamiju, prvenstveno unutrašnje uređenje", dodaje Karahmet.

Iako mnogi posljednje radove dovode u direktnu vezu s predstojećim izborima, Karahmet kategorično odbacuje takve navode.

"Jako me ljuti takav pristup. Svi oni koji misle da političari imaju nešto s izgradnjom te džamije, neka kažu kojoj bismo stranci pripisali njenu izgradnju, odnosno kojoj će to stranci ona donijeti dobro na izborima, SBiH, SDA, ili SBBBiH", pita Karahmet.

Naglašava kako se džamija gradi 99 posto prilozima građana, ponajviše Sarajlija. Džamija bi, kako kaže, trebala koštati oko 1,5 miliona KM, a u ovom trenutku investitorima nedostaje još oko 700.000 KM.

Njenu konstrukciju uradila je "MiproGradnja" iz Ilijaša, munaru će montirati "Širbegović" i "Hidrogradnja", dok će krov raditi "Agrokop" iz Travnika.

U Općini Centar nam je rečeno da je investitor prikupio svu potrebnu dokumentaciju, te počeo graditi u propisanom roku nakon dobijanja građevinske dozvole. Kako su nam pojasnili, nema propisanog roka za završetak radova, ali je Karahmet istakao da će oni nastojati u što skorije vrijeme završiti radove na vanjskom uređenju, kako bi prostor oko džamije, zbog činjenice da je smještena na trgu, bio uredan i čist.