BiH
0

Džamija i crkva povučene iz Plana upravljanja historijskim jezgrom Jajca

FENA
Jajce
Jajce
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH povukla je iz Plana upravljanja historijskom jezgrom Jajca objekt Crkve sv. Marije s tornjem sv. Luke, odnosno džamije Fethija, koji je prvobitno bio predviđen za prenamjenu u multimedijalni centar.

Predsjedavajući Komisije Dubravko Lovrenović pojasnio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu kako je Komisija povlačenje tog objekta iz Plana procijenila najboljim potezom za smirivanje aktuelnih tenzija u vezi s objektom.

Naime, Komisija je iz Banjalučke biskupije dobila zahtjev za obnovu objekta kao crkve, što je ocijenjeno neprihvatljivim. Propisane mjere zaštite ne dozvoljavaju aktiviranje objekta kao sakralnog, a također višeslojne građevine moraju ispuniti kriterije o vidljivosti svih njihovih segmenata. U ovom bi slučaju bio vidljiv samo segment crkve, a ne i džamije, što je jednostrano.

Lovrenović je saopćio kako je nominacijski fajl za upis historijske jezgre Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a nakon pregleda u Parizu vraćen Komisiji na dopunu tehničkog segmenta.

UNESCO traži da se fajl dopuni ažuriranim mapama nominiranog područja, što će Komisija i učiniti do 15. juna te dokument vratiti u Pariz. Ostali elementi fajla ispunili su sve propisane uvjete. Fajl će nakon vraćanja UNESCO-u na provjeru biti proslijeđen na odlučivanje u Pariz u septembru.

Lovrenović je u vezi s Jajcem govorio i o brojnim pritiscima i opstrukcijama projekta. Tako je Komisija dobila zahtjev od Foruma hrvatskih intelektualaca Jajca, formiranog 2006. da se cjelokupan projekt poništi te da predstavnici Foruma formiraju koordinaciono tijelo koje će raditi na fajlu. Komisija je takav zahtjev odbila ocjenjujući da se iza svega kriju težnje za očuvanjem tekovina nelegalne gradnje.

"Ti ljudi ovakvim prijetnjama i opstrukcijama neće zaplašiti nikoga iz Komisije i rad na ovom projektu će biti nastavljen, jer su iza njega stale najviše državne institucije", poručio je Lovrenović. Dodaje kako, prema saznanjima Komisije, iza opstrukcija stoji stranka HDZ BiH, koja političku krizu u Jajcu "pokušava prelomiti preko Komisije".

Kada je riječ o Mostu "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu nedavno je potpisan iznimno značajan Protokol između Općine Višegrad, Republike Turske i Komisije. Njime je predviđeno da će R Turska finansirati istraživačke radove na mostu, pripremu tehničkog izvještaja s rezultatima istražnih radova te pripremu projekta sanacije, restauracije i očuvanja mosta.

Konačna odluka o uvrštavanju višegradskog mosta na Listu svjetske baštine UNESCO-a mogla bi biti donesena na konferenciji UNESCO-a u junu na Novom Zelandu. Komisija je na posljednjoj sjednici donijela i odluku o proglašenju šest dobara nacionalnim spomenicima.

To su arheološko područje i ostaci stare tvrđave Prozor u Prozoru (FBiH), historijsko područje – Staro vojničko groblje na području Hrtar u Milatkovićima, Čajniče (RS), graditeljska cjelina – Franjevački samostan i crkva u Širokom Brijegu (FBiH), mjesto i ostaci graditeljske cjeline – Sejmenska džamija u Zenici (FBiH), graditeljska cjelina – Hadžimuratovića Daire u Sarajevu (Velike Daire), općina Stari Grad (FBiH) te mjesto i ostaci graditeljske cjeline – Čurčinica džamija s haremom u Livnu (FBiH).

Na Listu ugroženih spomenika BiH uvrštena su dva nova dobra te ona tako sada brojni 48 spomenika. Riječ je o arheološkom području i ostacima stare tvrđave Prozor u Prozoru (FBiH) i graditeljskoj cjelini – Hadžimuratovića Daire (Velike Daire) u Sarajevu (FBiH).

Komisija je usvojila i jednu negativnu odluku, a riječ je o odbijanju prijedloga za proglašenje nacionalnim spomenikom historijske cjeline Stari grad Brekovica u Brekovici, općina Bihać.