BiH
0

Džamija Ćurčinica će biti predmet Ustavnog suda BiH

SRNA
Izgradnja džamije Ćurčinica u Livnu biće predmet razmatranja Ustavnog suda BiH na zahtjev Kluba odbornika HDZ-a BiH u Opštinskom vijeću.

Ovaj klub usvojilo je zaključak da se pred Ustavnim sudom BiH pokrene postupak za zaštitu prava na lokalnu samoupravu u skladu sa Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi Federacije BiH (FBiH).

Opštinsko vijeće Livna na sjednici od 16. decembra, većinom glasova odbornika političkih stranaka iz reda hrvatskog naroda, zadužilo je načelnika opštine Luku Čelana, nadležne stručne službe i opštinskog pravobranioca da pred Ustavnim sudom BiH pokrenu postupak za zaštitu prava na lokalnu upravu jer su opštini oduzete sve nadležnosti u slučaju izgradnje džamije Ćurčinica.

Klub odbornika HDZ-a BiH u Opštinskom vijeću zatražio je da se u rješavanje slučaja džamije Ćurčinica u Livnu uključe i svi hrvatski političari, zvaničnici i parlamentarci na nivou FBiH i BiH, kojima su dostavljena pisma sa dokumentacijom kako bi preduzeli sve što mogu da se izgradnja džamije kao sakralno-poslovnog objekta obustavi.

Džamija Ćurčinica u centru Livna srušena je 1994. godine, a odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašena je nacionalnim spomenikom. 

Dozvolu za njenu izgradnju po sasvim novom projektu, na osnovu odluke o proglašenju nacionalnim spomenikom, izdalo je Ministarstvo prostornog uređenja FBiH. 

Udruženja HVO-a preduzimaju sve kako bi obustavili izgradnju džamije kao sakralno-poslovnog objekta i tvrde da nemaju ništa protiv da se džamija obnovi u svom izvornom obliku.