Sastanak u Briselu
0

Džakula: Dogovoren je nesmetan protok robe u Luku i iz Luke Ploče

FENA
Miro Džakula
Miro Džakula
Sastanak predstavnika Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Evropske unije održan je danas u Briselu i veoma je uspješno okončan na zadovoljstvo svih učesnika, izjavio je za Agenciju FENA Miro Džakula, predsjedavajući Komisije za integrirano upravljanje granicom BiH i šef bh. delegacije na današnjem ekspertskom sastanku u Briselu.

"Prije trilateralnog sastanka, delegacije BiH i Hrvatske održale su svoj sastanak. Razgovarali smo o graničnim prijelazima i prelasku u Hrvatsku građana BiH s osobnom kartom. U svakom slučaju napravili smo vidan napredak. Zajednički stav je da se Bosni i Hercegovini u Hrvatsku omogući nesmetan protok robe u Luku i iz Luke Ploče", izjavio je Džakula.

U vezi s pitanjem izvoza bh. proizvoda u Hrvatsku ostaje ono što su dogovorili ranije resorni ministri BiH i Hrvatske i to su tehnička pitanja o kojima se ne bave delegacije dviju zemalja u Briselu, kazao je Džakula.

"Kao Komisija BiH zastupamo jednakopravan odnos u neometanom protoku robe s Hrvatskom. Zaključeno je da se u veljači 2013. godine održi sastanak na ministarskoj razini BiH i Hrvatske i nakon toga se očekuje potpisivanje sporazuma o graničnim prijelazima i o pograničnom prometu i sigurno ćemo uspješno na ovaj način završiti pregovore s Hrvatskom i Europskom komisijom", pojasnio je Džakula.

Na tehničkom/ekspertnom nivou danas su delegacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine i Evropske unije razgovarali o pristupu BiH Luci Ploče, izgradnje graničnih prijelaza s inspekcijskim nadzorom, te izvoza bosanskohercegovačkih proizvoda u Hrvatsku.

U delegaciji BiH su bili, osim Džakule, i Željana Zovko, savjetnica predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, i Osman Topčagić, šef Odsjeka za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Komesar za proširenje EU Štefan Füle sazvao je prvi sastanak "trilaterale" na ministarskom nivou u Briselu 19. septembra radi rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja BiH i Hrvatske prije punopravnog članstva Hrvatske u EU. Delegacije su na tom sastanku u Briselu predvodili ministri vanjskih poslova BiH i Hrvatske Zlatko Lagumdžija i Vesna Pusić, a EU su predstavljali komesari za različite oblasti.

Kako je danas dogovoreno naredni ministarski sastanak bit će u februaru.