BiH
0

Džaferović: Zakazat ćemo hitnu sjednicu za imenovanje Vijeća ministara BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) najavio je danas da će predložiti sazivanje hitne sjednice tog doma čim odluka o imenovanju Vijeća ministara BiH bude dostavljena.

Nova sjednica Doma zakazana je za 8. april, ali Džaferović kaže da se neće čekati taj datum, kazavši da su i Centralna izborna komisija (CIK) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dužne postupati hitno izražavajući nadu da će tako i biti da bi se parlamentu što prije dostavila odluka o imenovanju Vijeća ministara BiH.

Prema procedurama kada ove dvije institucije završe svoj posao Odluka o imenovanju Vijeća ministara bit će dostavljena Komisiji za izbor Vijeća ministara i potom Predstvaničkom domu na izjašnjavanje.

Odbacio je tvrdnje predsjednika Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staše Košarca koji je danas kazao da će VMBiH biti nezakonito jer nije ispoštovan rok od 35 dana za formiranje Vijeća ministara nakon imenovanja predsjedavajućeg Denisa Zvizdića (SDA).

Istaknuo je da postoji taj rok, ali je naglasio da neće biti negativnih posljedica ukoliko se to ne dogodi u tom roku, posebno kada nema odgovornosti Zvizdića za to, jer njemu prijedloge za ministre i zamjenike ministara dostavljaju političke stranke.

"Rok neće biti ispoštovan, ali Vijeće ministara BiH neće biti nezakonito. Naime, radi se o instruktivnom, a ne prekluzivnom roku", rekao je Džaferović.

Kada je u pitanju sukob interesa, Zvizdić je već prošao, tvrdi Džaferović, proceduru provjere u CIK-u, provjere ministara prema Zakonu o Vijeću ministara također vrši CIK, a ne parlamentarna komisija koja je tek danas imenovana, pojasnio je Džaferović.