BiH
4

Džaferović: Usmjeriti rad na stabilizaciju prilika u zemlji i deblokadu euroatlantskog puta

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas u Sarajevu da rad vlasti BiH kao i svih segmenata bh. društva u narednom periodu treba biti usmjeren na stabilizaciju prilika u BiH, deblokadu evropskog i euroatlantskog sigurnosnog puta te ekonomsko-socijalne mjere.

To je izjavio na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "BiH nakon implementacije izbornih rezultata - šta i kako dalje?".

Kako bi to postigli, smatra Džaferović, potrebna je ozbiljna i odgovorna bh. vlast, odlučnija uloga međunarodne zajednice u procesima u BiH, konstruktivna opozicija i nevladin sektor kao i objektivni i nepristrasni mediji

Napomenuo je da vlasti u BiH trebaju odmah početi s realizacijom dogovorenih principa za uspostavu vlasti na državnom nivou koji su potpisani u dva dokumenta.

Prvi su, podsjeća, potpisali Savez za promjene iz Republike Srpske, Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF), a drugi SDA, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i DF.

Tu je, kaže, precizno definirano šta bh. vlasti trebaju raditi u četvorogodišnjem mandatu te da je potrebna hitna realizacija izjave Predsjedništva BiH o opredijeljenosti ka evropskim integracijama.

Na pitanje da li se može uskoro očekivati stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), odgovorio je da je sasvim sigurno da će SPP stupiti na snagu jer je politička odluka donesena.

Koji će to datum tačno biti nije mogao reći, ali kazao je da se vrijeme do stupanja na snagu SSP-a "broji danima."

S tim u vezi, naglasio je da je obaveza institucija BiH da zajedno s Evropskom komisijom sačine realnu mapu puta u ekonomsko-socijalnoj oblasti, nakon čije će provedbe i ocjene Ekonomske komisije, BiH moći podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Podsjetio je da implementacija izbornih rezultata kasni nekoliko mjeseci, te da odgovornost za to trebaju snositi oni koji su odgovorni.

U pogledu socijalnih i ekonomskih reformi mišljenja je da su javna preduzeća "samo mali segment" te da akcent treba biti na otvaranju novih radnih mjesta, zapošljavanju, jačanju srednjih i malih preduzeća jer to je, kako kaže, budućnost BiH.

Poručio je da sva navedena pitanja trebaju biti u fokusu bh. javnosti i da se svi oni koji su potpisali navedene dokumente, učestvovali u njihovom kreiranju i koji su dužni da ih provode, podsjećaju svaki dan na njihove obaveze.