Slučaj Sejdić - Finci
0

Džaferović: Udaljeni prijedlozi za provođenje presude

SRNA
Šefik Džaferović
Šefik Džaferović
Predsjedavajući parlamentarne komisije za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci Šefik Džaferović konstatovao je da su stranke zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH iznijele prilično udaljene stavove za provođenje presude.

"Teško je naći neki zajednički imenitelj ovim prijedlozima osim deklarativnih tvrdnji i opredjeljenja za da se presuda Suda za ljudska prava implementira", rekao je Džaferović novinarima nakon završetka predstavljanja stranačkih prijedloga.

Prema njegovim riječima, kada se uđe dublje u suštinu prijedloga, onda dolaze do izražaja razlike u stranačkim stavovima.

"Želim da vjerujem da su ovo početni stavovi nekih političkih stranaka i da će u narednom periodu i narednom radu komisije doći do njihovog približavanja, te da će stavovi biti usaglašeni", dodao je Džaferović.

Osim ključnog zadatka Komisije da sačini prijedlog amandmana na Ustav kako bi se provela presuda Evropskog suda za ljudska prava, Džaferović je kao ne manje važan zadatak naveo izgradnju kredibilnog procesa u kojem će se raspravljati o izmjenama Ustava i on biti mijenjan.

"Želim da BiH kroz rad ove komisije ostvari oba cilja", zaključio je predsjedavajući Komisije.

Privremena parlamenarna komisija za provođenje presude u slučaju "Sejdić-Finci" osnovana je na osnovu zaključka oba parlamentarna doma, a njen je zadatak da pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH, te prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje će posredstvom ovlaštenog predlagača dostaviti u parlamentarnu proceduru. 
Rok za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH je 30. novembar, a za pripremu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH 31. decembar.

U komisiji su predstavnici svih 13 stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, a svoje prijedloge iznijeće i Vijeće nacionalnih manjina, te civilni sektor.