Ograničiti budžete ministrima
87

Džaferović: Podnositi prijave protiv onih koji puno troše

SRNA
Šefik Džaferović
Šefik Džaferović
Na prekomjerno, neracionalno i nesavjesno trošenje budžetskih sredstava može se odgovoriti formiranjem posebne institucije koja bi podnosila prijave tužilaštvu zbog takvih djela koje treba tretirati kao prekršaje, smatra poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

Džaferović je tokom rasprave o revizorskim izvještajima o finansijskom poslovanju institucija BiH za 2011. predložio poslanicima da razmisle o ideji uvođenja prekršajnih prijava kao načina da se izađe iz sadašnje situacije koja se ponavlja iz godine u godinu.

Džaferović je istakao da bi, prema njegovom mišljenju, trebalo dopuniti Zakon o prekršajima, odrediti ko podnosi prijave, jer to revizija ne može činiti.

Poslanik DNS-a Petar Kunić predložio je donošenje zakona o pravima i dužnostima ministara i rukovodećih državnih službenika, kojim bi im se precizno definisalo i ograničilo korištenje budžetskih sredstava.

Kunić smatra da oni sada imaju preveliko diskreciono pravo u odlučivanju o trošenju sredstava i da se situacija u vezi sa neadekvatnim trošenjem više ne može tolerisati, jer će u suprotnom imati velike posljedice za BiH.

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić smatra da Parlamentarna skupština BiH nema moć da nađe izlaz iz ove situacije koja traje već niz godina.

"Osnovni problem je u Vijeću ministara koji je osnivač tih agencija. Zašto nema snage da pokrene to pitanje“, upitao je Jovičić.

Jovičić je rekao da se ni nakon današnje poslaničke rasprave "ništa neće desiti", kao i da niko u posljednjih šest godina nije uhapšen zbog nadekvatnog trošenja budžetskih sredstava.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić naglasila je da za neodgovorne institucije ne postoji način kažnjavanja i da će one uvijek naći način da nadoknade sredstva.

"Restrukturisanjem budžeta, ono što im se uskrati, oni će nadomjestiti“, rekla je Majkić.

Poslanik SNSD-a Milica Marković istakla je da je jedan broj institucija načinio pozitivan pomak i uradio ono što im se sugerisalo revizijom.

Ona je posebnu kritiku uputila na rastrošnost bivšeg ministra inozemnih poslova BiH Svena Alkalaja, navodeći i da Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvo BiH znaju da je u MIP-u bilo mnogo manjkavosti.

Poslanik SNSD-a Saša Bursać smatra da priču o reviziji institucija treba istjerati na čistac i da mnoge agencije i institucije radom moraju opravdati svoje postojanje, a time i finansiranje.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić replicirao je na te navode, rekavši da je Alkalaj dostupan, da će izvještaj o radu MIP-a biti proslijeđen Tužilaštvu i da će i Alkalaj, kao i svi ostali, odgovarati ako je prekršio zakon.

Dragan Vrankić iz HDZ-a BiH rekao je da je u 2011. napravljen korak naprijed i da se za 31 instituciju može samo "skinuti kapa" u vezi sa načinom trošenja sredstava, dok je poslanik HSP-a Zvonko Jurišić ocijenio da je Vijeće ministara BiH "prvak u netransparentnosti i bahatosti" i da je mnogo rastrošniji od Parlamenta BiH.