Zakon o matičnim brojevima
30

Džaferović: Ovdje se lovi u mutnom, visoki predstavnik treba reagirati

Piše: J. H.
Zbog nedostatka kvoruma zatražena je jednosatna pauza u današnjem zasjedanju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prije zaključenja rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju, zastupnik SDA Šefik Džaferović kazao je kako se ovdje pokušava iskoristiti prilika i, kako je kazao, loviti u mutnom tako što će se registraciona područja svesti na međuentitetske linije.

"Ne vidim izlaz iz ove situacije osim da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko reagira kako građani ne bi ispaštali te da se u cijeli slučaj umiješa tužilac BiH, kako bi se vidjelo ko jeste, a ko nije za implementaciju presude Ustavnog suda BiH", kazao je Džaferović.

Nakon ovoga, prešlo se na osmu tačku dnevnog reda današnje sjednice, a to je Izvještaj o funkcioniranju sistema kolektivnog ostvarivanja autorskih i srodnih prava u BiH za 2012. godinu, za šta je zaslužan Institut za intelektualno vlasništvo BiH.

"Vidimo da se radi o značajnoj oblasti i značajnom novcu o čijem se trošenju nije vodilo računa. Čini se da je Institut pribjegao nekim mjerama, čak i oduzimanju dozvola za rad, ali nisam stekao utisak da se nešto promijenilo. U predloženim zaključcima nema mišljenja Vijeća ministara ni nadležne komisije. Ne mislim da će predloženi zaključci dati neki doprinos, ali pošto nema drugih, tako je kako je", kazao je Beriz Belkić, zastupnik Stranke za BiH.

Šefik Džaferović je dodao kako je ovo jedna od malobrojnih oblasti koje je država uredila. Ismeta Dervoz, zastupnica Saveza za bolju budućnost, pozdravila je činjenicu da je Institut za intelektualno vlasništvo BiH dostavio izvještaj za 2011. godinu, jer je prethodna praksa bio tzv. zbirni izvještaj za period od 2005. do 2010. godine.

"Ovo je jedan od zakona koji se u svijetu dosljedno provode, gdje je intelektualno vlasništvo zaštićeno. Imamo napredak u legislativi, ali ne i u provedbi i praksi", kazala je Dervoz.