BiH
39

Džaferović: Nema ništa od Čovićevog prijedloga o virtuelnim izbornim jednicama

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kazao je kako u BiH neće biti nikakvih virtuelnih izbornih jedinica kakve je predlagao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Nema nikakvih dodatnih teritorijalnih i etničkih podjela u BiH. Mogu postojati ustavne reforme koje vode reintegraciji BiH. Neće biti nijedne ustavne reforme koja će nas voditi ka daljnjim teritorijalnim i etničkim podjelama", izjavio je Džaferović.

On je dodao da cilj presuda Evropskog suda za ljudska prava nije daljnja etnička i teritorijalna razgradnja BiH već osiguravanje ravnopravnosti građana na svakom pedlju države.

"Mi trebamo pristupiti rješenju presuda u predmetima Sejdić-Finci, Pilav i Zornić. Tu su i presude koje se odnose na Mostar. Ako ćemo to raditi, u taj proces morat će biti uključene sve parlamentarne stranke", rekao je Džaferović.

Zaključio je da se presude mogu implementirati, ali da je presudu Sejdić-Finci moguće sprovesti jedino ako se promijeni Ustav BiH i Izborni zakon BiH.

"Nema promjene Ustava BiH bez učešća svih. Dakle, i opozicije i stranaka koje su na vlasti. Za to su potrebne dvije trećine u Parlamentarnoj skupštini BiH", istakao je Džaferović.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nedavno je prokomentarisao način na koji se planira riješiti problem izbora članova Predsjedništva BiH. On je kazao da će u FBiH ostati direktan izbor kroz koji će osigurati da se dva člana Predsjedništva biraju po modelu da jedan narod drugom ne može birati člana Predsjedništva te da su o tome sa SDA postigli gotovo usaglašen stav.

"Bit će to jedna virtuelna izborna jedinica koja će važiti samo za dan izbora, da imate taj modalitet kojim ste osigurali da, recimo, predstavnik iz jednog naroda ne može utjecati ili, bolje rečeno, da dominantno ne može utjecati na izbor kandidata drugog naroda. Sad je preostalo pitanje kako to formalno zapisati, a to su, u biti, dvije virtuelne izborne jedinice", kazao je Čović u intervjuu za Nezavisne.